ЄЦБ згадав про інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ згадав про інфляцію

Казна та Політика
602
Європейський регулятор вилучає надлишкову ліквідність з ринку після скупки держоблігацій країн єврозони.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) приступив до вилучення надлишкової ліквідності у розмірі 16,5 млрд євро, що утворилася після скупки держоблігацій країн єврозони. Для цього ЄЦБ запропонував європейським фінансовим інститутам покласти кошти на тижневі депозити з фіксованою ставкою. Тендер із залучення коштів на депозити стартує сьогодні. Наступного тижня ЄЦБ проведе ще одну операцію з вилучення чергової порції ліквідності.
Сума у розмірі 16,5 млрд євро відповідає витраченим банком коштам на скупку державних облігацій, проведену минулого тижня. Цей крок вже допоміг знизити ціну запозичень для проблемних країн єврозони, змушених піти на нові позики для рефінансування своєї заборгованості. Зростання ставок по нових позиках загрожувало відрізати країни на зразок Іспанії і Португалії від кредитних ринків. За підрахунками банку UniCredit, 16,5 млрд євро приблизно відповідає 2% середньострокової і довгостроковим заборгованостям Ірландії, Португалії, Греції та Іспанії.
За підрахунками економістів, ЄЦБ має виробити скупку бондів ще на 70 млрд євро, аби довести обсяг викупу облігацій до 10% від загальної суми заборгованості Ірландії, Португалії, Греції та Іспанії.
Програма викупу урядових і корпоративних облігацій запущена ЄЦБ одночасно з програмою допомоги ЄС країнам регіону, які відчувають бюджетні і боргові проблеми, загальним обсягом приблизно в 750 млрд євро. Фінансова підтримка складається з кредитних гарантій урядів країн-учасниць єврозони, кредитів Єврокомісії і МВФ.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас