ВВП пішов в обіг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП пішов в обіг

Казна та Політика
1666
За підсумками першого кварталу український ВВП збільшився на 4,8%. Експерти пояснюють успіх низькою базою порівняння в кризовому 2009 р. і прогнозують деяке уповільнення зростання в наступні квартали.
Вчора Держкомстат публічно оприлюднив статистику з ВВП за перший квартал. Нагадаємо, уряд Миколи Азарова вирішив продовжити практику своїх попередників і не оприлюднювати щомісячну статистику Держкомстату щодо динаміки ВВП. Мотив - низька точність щомісячних звітів.
Квартальні показники не внесли чіткості в оцінки і прогнози зростання вітчизняної економіки. Так, у порівнянні з першим кварталом минулого року, ВВП України збільшився на 4,8%. "Ми очікували, що в першому кварталі показники зростання ВВП виявляться вищими, ніж у середньому за рік, що багато в чому обумовлено базою порівняння - економіка країни в першому кварталі минулого року знаходилася на дні кризи. Кожен наступний квартал зростання буде трохи сповільнюватися", - пояснив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
У кризовому 2009 р. обсяг промвиробництва країни впав на рекордні за останні 15 років 21,9% після скорочення на 3,1% в 2008 р. До цього рекордним було падіння ВВП в 1994 р. - на 27,3%.
На думку експертів, зростання економіки в першому кварталі забезпечили видобувна промисловість та транспортний сектор, зокрема, перевезення вантажів. Зростанню промвиробництва сприяло також поліпшення на зовнішніх ринках, говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
"Збільшилися ціни на метал, що стимулювало зростання експорту. Крім того, потроху почав відновлюватися внутрішній попит на цей товар. Разом з тим поки що складно говорити про новий тренд глобального поліпшення економіки. Фактором ризику для української експортоорієнтованої економіки як і раніше є сильна залежність нашої країни від світових ринків. У розвинених країнах ситуація все ще залишається хисткою, зростання світової економіки нестійке. Взяти, приміром, ту ж саму Америку ", - підкреслює Устенко.
За підсумками першого кварталу ВВП США збільшився на 3,2% в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року. При цьому рівень безробіття в США в квітні в порівнянні з показником попереднього місяця виріс на 0,2% - до 9,9%. "Крім того, впали ціни на нафту. У майбутньому очікується зниження цін на метал, після того як основні покупці задовольнять свій попит і заповнять запаси. Всі ці фактори знизять темпи зростання промвиробництва в подальшому", - прогнозує Жолудь.
Експерти по-різному оцінюють майбутнє українського ВВП. "Відновлення української економіки в першому кварталі - це не тимчасове явище. Поквартальні темпи зростання ВВП до кінця року можуть навіть прискоритися. Середній квартальний темп у річному вираженні в 2010 р. складе 4,68%. Основним драйвером в промисловості залишаються експортнооріентовані галузі. Однак сектори економіки, орієнтовані більше на внутрішній попит, такі як транспорт, торгівля, також покажуть пристійне зростання ", - прогнозує керівник центру Forex Club Микола Івченко. Менш оптимістичний Фонд Блейзера, який зберігає свій прогноз зростання ВВП на рівні 4%. МЦПД, як і раніше. говорить про 3,5% зростання ВВП в 2010 р.
Міжнародні спостерігачі називають серію факторів, які покликані стати поштовхом зростання для економіки, це поглиблення співпраці з МВФ і торговими партнерами. Публікація оптимістичної статистики Держкомстату за часом співпала з іншого радісною звісткою - міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило довгочасний і короткочасний валютні рейтинги України з "В-/С" до "В/В".
Аналітики S&P констатують, що Україна поліпшила політичну координацію, компанія позитивно оцінює поліпшення взаємин України з основними зовнішніми торговельними партнерами на державному рівні. Зокрема, той факт, що українській владі вдалося досягти скорочення на 30% тарифів на російський газ у поточному році та відновити фінансування держави з боку МВФ (втім, транш ще не надано).
На думку експертів, поштовхом для поліпшення економічних прогнозів могли б стати дії нової влади, зокрема, політика реформ українського Кабміну. "Поки що спроби реформ ми не спостерігаємо", - говорить Устенко.
Уряд усвідомлює цей недолік. За інформацією "ЭИ", всі зусилля економічних радників чинного уряду зосереджено на підготовці тексту послання президента, з яким глава держави Віктор Янукович має намір звернутися до народу в червні. На виконання цього документа Кабмін Миколи Азарова має намір підготувати програму дій уряду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас