Інфляція в Росії в 2012-2013 рр. знизиться до 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Росії в 2012-2013 рр. знизиться до 3%

Казна та Політика
196
Віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, рівно десять років тому призначений на свою посаду, весь цей час живе з відчуттям провини за кризу 1998 року і зберігає давнішню мрію про низьку інфляцію в країні, повідомляє РІА Новості.
"Фінансова влада і уряд не все передбачили, не вживали всіх необхідних заходи. Сподівалися, що пронесе. Тоді, в 1998 році, я побачив всю глибину проблем: як інфляція з 11% рвонула на 84%. Життєвий рівень населення впав за два роки на 26%, падіння промисловості склало 5,2% за рік. Я, як дослідник природи, побачив глибину впливу зовнішніх шоків, зробив висновки і усвідомлюю, що до подібної ситуації ми маємо бути готові", - пояснив міністр.
Відповідаючи на запитання, чи вплинула криза на параметри озвученої в 2004 році мрії про інфляцію в Росії в 3%, Кудрін відзначив: "Низька інфляція - найголовніший чинник модернізації економіки. Якщо зростання цін нижче 5% на рік впродовж 10 років, то довіра до такої політики уряду зростає неймовірно. Саме низька інфляція створює довгі гроші. Інші чинники довгих грошей важливі, але несуть підлеглий характер. Масштаб можливостей настільки зростає, що можна реалізовувати будь-який модернізаційний, високотехнологічний проект в Росії, базуючись на власних талантах менеджерів у скороченні своїх витрат і підвищенні продуктивності праці".
"Тож моя мрія така ж - 3%. І цього можна досягти найближчим часом: і у 2012 році, і в 2013 році. Такий шанс є", - додав глава Мінфіну.
Він відзначив, що збуваються його прогнози про долю коштів Резервного фонду, які закінчаться наступного року: "До речі, вийшло, як і говорив: резервних грошей вистачить на три роки. Три роки потрібні для маневру, аби не урізувати соціальні зобов'язання, аби спокійно завершувати початі програми. Так і вийшло".
Кудрін вважає, що невеликий резерв у вигляді фонду національного добробуту (ФНБ) не варто витрачати, бо він створений для "вирівнювання ями в доходах Пенсійного фонду, яка швидко утворюється через демографічні проблеми".
"Тож з наступного року Росія опиниться в тій же економічній ситуації, як більшість інших країн, лише ще з ризиком зниження ціни на нафту. Ми стаємо як всі, особливі переваги зникають - це нам потрібно усвідомити. Уряд виконав свою головну мету: здемпфував", - вважає віце-прем'єр.
На його думку, "такої глобальної кризи в історії просто не було, як і такого масштабу монетарних і фіскальних заходів підтримки". "Ми маємо якусь нову, унікальну ситуацію. Це криза глобалізації. Ми з вами живемо в історичний момент - саме зараз міняється архітектура світового ринку і регулювання. І не в другій хвилі річ. Ми зараз спостерігаємо, як тестується структура управління зони євро. Зараз ЄС виробить інструменти термінового характеру захисту євро, а потім прийдуть до довгострокових інструментів - жорстких інструментів макроекономічної, фіскальної і податкової політики", - відзначив Кудрін, додавши, що Росія повинна брати з історії із зоною євро "дуже гіркі і непрості уроки".
"Якщо середній рівень боргу держави - 60% ВВП, то в Росії - 30%. Якщо в інших країнах бюджетний дефіцит має складати 3%, то у нас - 1% або навіть нуль. І все це треба говорити при абсолютно гарантованій і стабільній ціні на нафту - близько 50-60 доларів за барель, не більше. Якщо ми триматимемо великий дефіцит, то ризики Росії будуть помножені на цей великий дефіцит. Великий дефіцит - ті самі витрати на підтримку економіки - швидше ударить по економіці, ніж дасть користі. І ударить по інвестиціях і процентних ставках кредитів інфляцією", - пояснив глава міністерства фінансів.
Кудрін вважає, що "потрібно дотримуватися свого графіка" щодо досягнення дефіциту бюджету найближчими роками - 4% досягти в 2011 році, 3% - в 2012. "Далі щороку знижувати дефіцит на відсоток і вийти в нуль до 2015 року. Але обов'язково потрібно зробити обмовку: таке можливо при ціні на нафту не більше 70 доларів за барель. Якщо буде більше, дефіцит має бути меншим", - вважає Кудрін.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас