Україна проведе вигідне вкладення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна проведе вигідне вкладення

Кредит&Депозит
1407
Європейський банк реконструкції і розвитку вирішив збільшити капітал на 50%, або 10 млрд євро, завдяки чому він зможе щороку вкладати в економіку регіону до 9 млрд євро. Для участі в допемісії Україні доведеться витратити 80 млн євро, але це дозволить їй отримувати щорічно не менше 1 млрд євро інвестицій. Вже цього року на кредитні ресурси можуть розраховувати підприємства транспортної і енергетичної сфер.
В Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) вчора повідомили, що 14 травня його акціонери на щорічних зборах в Загребі вперше з 1994 року вирішили збільшити власний капітал банку на 10 млрд євро - до 30 млрд євро. Безвідзивний капітал кредитної установи буде підвищений на 9 млрд євро, ще 1 млрд євро - направлено до його резервів. Торік ЄБРР інвестував в країни регіону 8 млрд євро. Збільшення капіталу дозволить банку в 2010-2012 роках щороку вкладати в економіки, що розвиваються, до 9 млрд євро, а протягом подальших трьох років - по 8,5 млрд євро.
Україна, як одна з 61 країни-акціонера, підтримала докапіталізацію ЄБРР. "За попередніми розрахунками, Україна має право отримати 8 тисяч акцій на суму 80 млн євро, з яких 8 млн євро необхідно внести у вигляді сплаченого статутного капіталу. Виплати із зобов'язань почнуться з 2011 року і здійснюватимуться з держбюджету", - повідомили в прес-службі Мінфіну.
Збільшення капіталу дозволить більше інвестувати до України. "У 2009 році ЄБРР інвестував до України 1,1 млрд євро, цього року обсяг збережеться або збільшиться, - говорить прес-аташе ЄБРР в Україні Антон Усов.- Але якщо торік акцент був зроблений на адресній допомозі банкам, то в 2010 році кредити прямуватимуть в інфраструктуру, транспорт, енергетику. Для збільшення об'ємів кредитування Україна повинна провести низку реформ, наприклад, 'Укренерго' і 'Укравтодору'". Утруднити реалізацію планів може обмеження, що діє, на видачу позик в іноземній валюті, проте на зборах ЄБРР віце-прем'єр Сергій Тігіпко пообіцяв знайти спосіб видачі ЄБРР кредитів в гривні.
Експерти вважають стратегію банку виправданою, зазначаючи при цьому, що компанії братимуть на себе валютні ризики. "У 2009 році ЄБРР в Україні орієнтувався в основному на банківський сектор, оскільки зволікання з рекапіталізацією банків могло мати безповоротні наслідки для економіки. Він надав ресурси системним банкам з іноземним капіталом, чиї акціонери готові були підтримати 'дочок' в Україні, - говорить аналітик ДІК BG Capital Віталій Ваврищук.- Більшість компаній, котрі працюють в інфраструктурних галузях, не мають міжнародної кредитної історії. Думаю, ЄБРР продовжить кредитувати українські компанії в доларах для мінімізації валютних ризиків". Але позичальники можуть їх хеджувати, зазначають експерти. "Валютні ризики можна прописати в кредитному договорі. Євро коливатиметься, але не думаю, що в найближчі три роки курс вийде за межі $1,15-1,3",- говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас