Кудрін: Моделі провідних країн світу мають бути переглянуті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Моделі провідних країн світу мають бути переглянуті

Казна та Політика
387
Моделі економік ключових країн світу вимагають перегляду, вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Той дисбаланс, який склався в докризовий період, коли одні країни споживають, а інші їх кредитують, вимагає змін", - сказав він, виступаючи на спільній колегії Мінфіну і Мінекономрозвитку в п'ятницю.
Кудрін розповів, що розвинені країни, котрі мають споживчу модель економіки, "не лише користуються перевагами глобальної економіки, але і підтримують своє зростання і споживчий попит за рахунок запозичень".
Він зазначив, що борг Франції наприкінці 1980 року становив 20% ВВП, в даний час - 77% ВВП, борг Німеччини на початку 1990 року дорівнював 39% ВВП, а сьогодні - 73%. В цілому борг країн Євросоюзу складає 78% ВВП. Таким чином, підкреслив Кудрін, даний ресурс підтримки попиту вичерпаний.
"В найближчих 10-15 років ці країни повинні перейти до рівня вжитку, який залежатиме від низького зростання і не підтримуватиметься високим попитом", - сказав він.
В цій ситуації, зазначив Кудрін, потрібен перегляд моделі економік, у тому числі ключових країн світу.
Кудрін сказав, що в результаті "ми матимемо зміни структури економіки, проте підвищення її ефективності, посилення регулювання фінансового сектора". На думку міністра, держави робитимуть ставку на оновлення інфраструктури, на розробку і впровадження альтернативної енергетики, впровадження інновацій. "Це все буде найближчими роками", - сказав він.
При цьому, за словами міністра, "Росія повинна уміло знайти своє місце і в частині міжнародного розподілу праці, і знайти ті чинники, які впливатимуть на нас".
"Нам теж потрібно зробити висновок, що відповідальна макроекономічна політика, можливість сподіватися на добувний сектор, на високі ціни на нафту обмежена, і ми повинні диверсифікувати економіку і шукати нових чинників".
При цьому міністр підкреслив, що країни з ринками, що розвиваються, більш уразливі, ніж розвинені країни. Кудрін зазначив, що вже не сприятимуть економічному зростанню в колишній мірі такі чинники, як високий рівень вжитку населення за рахунок високих цін на нафту і приплив капіталу.
"Коли на кожному підприємстві буде створена зацікавленість в інвестиціях, в інноваціях, лише тоді запрацює мотор економіки". Він також підкреслив, що стабільні макроекономічні показники і фундаментальні показники економіки є вирішальними для розвитку економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас