Ці руки нічого не підписували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ці руки нічого не підписували

Казна та Політика
1027
Оприлюднено перелік міждержавних угод, підписання яких планується 17-18 травня в рамках візиту до Києва президента Росії Дмитра Медведєва. По словами першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який розкривав це питання в парламенті, нічого надзвичайного проекти документів не містять. Проте українська опозиція не вірить цим словам, побоюючись, що про найважливіші підготовлювані рішення представник Кабміну змовчав.
Виступаючи вчора із звітом перед народними депутатами відносно деталей підготовлюваних до візиту Дмитра Медведєва до Києва проектів українсько-російських договорів, перший віце-прем'єр повідомив: для підписання відпрацьовані: угода про демаркацію держкордону двох країн, угода між Кабміном України і урядом Росії про співпрацю у використанні навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, угода про міжбанківську співпрацю між Укрексімбанком і російським Внешторгбанком, а також документ про співпрацю Міносвіти і Мінкультури двох країн. Угоди про співпрацю у сфері енергетики в ході візиту російського президента підписані не будуть, зазначив віце-прем'єр, спробувавши заспокоїти опозицію обіцянками в тому, що "жодних експромтів не буде".
Але, схоже, опоненти влади розслаблятися не мають наміру. Прем'єр опозиційного уряду, член фракції БЮТ в Раді Сергій Соболєв заявив про намір проводити акції протесту в разі, якщо між країнами будуть підписані не ті угоди, які перерахував Клюєв. Днем раніше на мітингу під стінами парламенту лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що Україні буде дуже важко повернути свою стратегічну власність в разі підписання угод про створення спільних з росіянами підприємств.
Директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр Сушко здивований настільки скромним переліком підготовлюваних двосторонніх угод. "Перераховані договори Клюєвим вельми рутинні. При цьому відомо, що розробляються набагато серйозніші документи про кооперацію між Україною і Росією. Мабуть, Кремль зараз дає Києву можливість зберегти обличчя після блискавичного підписання Харківських угод", - сказав експерт.
По його словам, Москва розуміє: "Гачок, який заковтнула нинішня українська влада, сидить так глибоко, що для Росії не принципово, коли ці договори будуть підписані. Україна в принципі згодна на поглинання своїх стратегічних активів російськими компаніями, і необхідності квапитися в цьому питанні немає". Сушко передбачив, що в запропонованій росіянами схемі економічного співробітництва не були в достатній мірі прописані інтереси крупного бізнесу представників Партії регіонів, і сторони зараз шукають прийнятні формули.
"Сплеск політичної напруги в українському суспільстві після Харківських угод став стримуючим чинником, що впливає на характер візиту президента Медведєва до Києва. А революційні ініціативи російського прем'єра Володимира Путіна (зокрема, про об'єднання "Нафтогазу України" і "Газпрому") стали тією краплею, яка підсилила ефект. Можливо, навіть в Києві почали розуміти, що перебрали з темпами зближення", - сказав глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Експерти не виключають, що під час відвідин Дмитром Медведєвим Києва дійсно важливі документи підписуватися не будуть - візит носитиме переважно символічний характер, що закріплює досягнутий рівень відносин президентів. Директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко звертає увагу на приховане протистояння російських лідерів, що позначається на відносинах з Україною: "Саме Медведєв і Янукович визначають зараз характер українсько-російських відносин. Володимир Путін же намагається переграти Медвеєва в пропагандистському плані зважаючи на внутрішню конкуренцію за посаду президента на виборах 2012 р. Медведєв з'їздив до Харкова, підписав домовленості і повернувся до Росії переможцем. Путіну треба було запропонувати щось натомість. Але президенти знизали плечима і дали зрозуміти, що вже про все домовилися і ступінь зближення їх повністю влаштовує".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас