Урядовий прогноз надходжень від ПДВ у 2010р. викликає сумніви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урядовий прогноз надходжень від ПДВ у 2010р. викликає сумніви

Казна та Політика
536
Заплановане в державному бюджеті України на 2010 рік зростання надходжень від податку на додану вартість (ПДВ) на 40,1% в порівнянні з фактичним обсягом у 2009 році викликає сумніви, вважає експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Катерина Пилькевич.
"Таке істотне збільшення доходів від ПДВ, незважаючи на задекларовану урядом реалістичність прогнозу макроекономічних показників, закладених в законі про держбюджет, є досить сумнівним", - вказується в її статті, розміщеній на веб-сайті Інституту.
Пилькевич нагадує, що ПДВ в поточному році є найбільшим податковим джерелом надходжень до держбюджету: планується збір коштів у розмірі 119,0 млрд грн. при загальному об'ємі доходів держбюджету - 267,452 млрд грн.
При цьому доходи від ПДВ з вироблених в Україні і ввезених на територію країни товарів, за держбюджетом, збільшаться в порівнянні з попереднім роком на 26,8% і 15,3% відповідно.
"Сума, передбачена законом для відшкодування цього податку, викликає найбільше питань. Зокрема, план відшкодування ПДВ зменшений в 1,4 рази (з 34,5 до 25 млрд грн.). Ці розрахунки не узгоджуються ні з офіційним прогнозом вартісних обсягів експорту, ні з ефективною ставкою відшкодування ПДВ в минулі роки", - вказується в статті.
"Свідоме заниження суми відшкодування ПДВ створює передумови для подальшого накопичення заборгованості по ПДВ в 2010 році", - підкреслює Пилькевич.
Експерт також відзначає нелогічність стрімкого збільшення плану доходів від ПДВ на тлі очікуваного зростання податкових пільг зі сплати цього податку.
"За оцінками Міністерства фінансів України, сума таких пільг повинна зрости в 2010 році на 3,7 млрд грн. (до 21 млрд грн.), включаючи пільги космічній і літакобудівній галузям, надані їм торік", - наголошується в статті.
За оцінкою експерта, збільшення цих пільг суперечить раніше досягнутим домовленостям України з Міжнародним валютним фондом.
Як повідомлялося, ухвалений і підписаний президентом закон про держбюджет-2010 передбачає відшкодування ПДВ платникам, в яких суми податку задекларовані до відшкодування до 1 травня 2010 року, шляхом оформлення облігаціями внутрішньої державної позики (ОВГЗ). Порядок і детальніші умови випуску облігацій визначить уряд. Раніше його представники заявляли, що обсяг випуску може скласти близько 20 млрд грн.
Крім того, держбюджет-2010 передбачає відшкодування і поточної заборгованості по ПДВ державними цінними паперами або зерном і борошном з Аграрного фонду шляхом взаємозаліку з використанням поточних рахунків в держбанках або Держказначействі із спеціальним режимом використання. Порядок цих операцій також повинен визначити Кабмін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас