Тігіпко підготувався до реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко підготувався до реформ

Казна та Політика
5361
Економічний блок уряду під керівництвом віце-прем'єра Сергія Тігіпка готується представити десять законопроектів, які покликані реформувати існуючу законодавчу базу.
За даними з джерел в уряді, проекти реформ Тігіпка передбачають введення електронної реєстрації і ліквідації підприємств, підвищення низки податків (зокрема тютюнового акцизу, вже прийнятого ВР), введення диференційованого єдиного податку залежно від обігу підприємства, посилення кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво, боротьбу з махінаціями, пов'язаними з використанням спрощеного оподаткування, а також усунення низки прогалин у податковому законодавстві. На даний момент точно відомо лише про ці положення підготовлених законопроектів (що знаходяться зараз на різних стадіях узгодження), але буде їх ще більше.
Реформи Тігіпко - мабуть, найбільш очікувана частина роботи урядової коаліції "Стабільність і реформи". "Стабільність" вже прийшла: ознакою стала нещодавня зміна агентством Fitch прогнозу для України з негативного на стабільний, а доказом - пролонгація існуючих комерційних домовленостей з Росією. А ось з "реформами", за які якраз і відповідає віце-прем'єр, поки була затримка. Однак вона зрозуміла: часу вимагав аналіз бази економічних норм України після багатолітнього застою в законодавчому процесі. База ця настільки застаріла, що не в змозі ні забезпечувати зростання внутрішнього бізнесу, ні залучати іноземних інвесторів в необхідному об'ємі. Через це останніми роками держбюджет в небезпечній мірі спирався на кредити міжнародних організацій: уряд Юлії Тимошенко вже наближався до граничного рівня держборгу, дозволеного Бюджетним кодексом, - 60% річного бюджету країни.
В перші місяці роботи на посаді віце-прем'єра з питань економічної політики Сергій Тігіпко заявляв, що розраховує на відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом, а також на вихід на ринок зовнішніх запозичень. І багато положень економічних реформ Тігіпка узгоджуються з політикою МВФ - давно стурбованого, наприклад, системою спрощеного оподаткування, що існує в Україні, і що наполягає на її диференціації. Очевидно, що запропоновані норми задовольнили МВФ - після більш ніж піврічної перерви Фонд, не дивлячись на масштабні вливання в економіки країн єврозони, пообіцяв виділити новий транш Україні (уряд розраховує отримати 19-20 мільярдів доларів протягом найближчих двох років).
Однак підготовлений апаратом віце-прем'єра пакет законопроектів повинен вирішити ще складніше завдання, ніж отримання кредиту МВФ - ввести українську економіку в нові умови посткризового глобального ринку, що працює вже на інших швидкостях і принципах (зокрема, принципах транспарентності).
Запровадження нових податкових обов'язків для українських підприємств в цій ситуації неминуче - завдання наповнення скарбниці є для уряду першочерговим. Проте аби не перетворити новий економічний порядок на кабалу для підприємців, реформи Тігіпка повинні передбачати стимулювання - в першу чергу, для малого і середнього бізнесів, готових піти в тінь при щонайменших ознаках податкових "репресій".
Найбільш прогресивним в розробленому пакеті реформ виглядає очікуване введення електронної реєстрації підприємств. Ця поширена в розвинених країнах система є невід'ємною частиною сучасної глобальної економіки, що багато в чому будується на електронній комерції і електронному документообігу. Позитивних наслідків її введення декілька. По-перше, скорочення бюрократичних процедур безпосередньо впливає на інвестиційний клімат в країні. По-друге, зважаючи на виключення контакту підприємця з держреєстратором зникають маневри для корупції. По-третє, електронна реєстрація виявиться перешкодою на шляху традиційного для українського бізнесу рейдерства, заснованого на використанні підроблених реєстраційних документів.
Електронна реєстрація та інші положення реформ Тігіпка вписуються в обіцяну ним стратегію дерегулювання економіки. Після останніх декількох років "ручного управління" Тимошенко дерегулювання може спочатку виявитися шоком для вітчизняного підприємництва, звиклого до жорстких адміністративних бар'єрів. Проте, виключно з лібералізацією економічної системи пов'язані прогнози міжнародних агентств про нормалізацію фінансового становища України і збільшення її інвестиційної привабливості.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас