Незакритий клуб для іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незакритий клуб для іноземців

Казна та Політика
1164
Дев'ять українських банків з іноземним капіталом ініціювали створення нової спільноти "По сектору та цілі" і сподіваються таким чином налагодити більш ефективний діалог з владою і регулятором, ніж це вдавалося до цього часу.
Дочки іноземних банків створили Форум міжнародних провідних фінансових установ. "Ключовими характеристиками наших учасників будуть: репутація і досвід", - урочисто пообіцяв голова ради директорів створеної організації, голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук, підкресливши при цьому, що походження капіталу банку буде менш принциповим питанням, ніж наявність у нього досвіду роботи на міжнародному ринку.
Поки що в списку гідних виявилися банк "Креді Агріколь", "Сітібанк (Україна)", "ІНГ Банк (Україна)", "ОТП Банк", "Платинум Банк", Правекс-Банк, "Райффайзен Банк Аваль", УкрСиббанк і UniCredit Bank, але до кінця року список розшириться до двох десятків банківських установ.
За словами Лавренчука, банки-засновники можуть похвалитися, в першу чергу, розвиненою мережею представництв у країнах Центральної та Східної Європи, які найбільше постраждали від фінансової кризи, а отже - різноманітними рецептами її успішного подолання. "Було б дуже непогано, якщо б ми почали застосовувати у себе ефективні практики міжнародних фінансових структур", - упевнений глава "Авалю". Мовляв, багато заходів, вжитих центробанками і урядами інших країн, які ще не були використані в Україні.
"У царській Росії, а потім і в СРСР залізні дороги будували ширше, ніж у Європі, під приводом "поліпшити обороноздатність", але якщо ми як і раніше будемо дотримуватись цього принципу, далеко доїхати не вийде", - підтримує голова спостережної ради "Платинум Банку" Юрій Блащук.
У той же час, за його словами, іноземним мамам наших банків може стати в нагоді той нестандартний досвід, який набули їхні українські дочки за останні два роки. "У них треба вчитися взаємодії з регулятором і урядом, аналізувати діяльність СРО", - вважає Блащук.
"У важкі часи учасники економічних процесів не можуть собі дозволити не спілкуватися між собою, як це відбувалося в Україні, коли регулятор регулює, парламент приймає закони, банки видають кредити, але кожен при цьому сидить у своєму кутку, - упевнений Жан- Франсуа Варле, голова спостережної ради УкрСиббанку .- Це сходило з рук, поки всі зростали скаженими темпами, але для фінансового сектора це все одно дуже небезпечно ". А тепер на думку Жан-Франсуа Варле, всі учасники процесу просто зобов'язані приділяти максимум уваги координації своїх дій.
Голова правління банку "Креді Агріколь" Жак Муньє переконаний, що одним з перших кроків на цьому шляху має стати остаточне введення міжнародних стандартів фінансової звітності у всіх фінансових установах, у тому числі і в небанківських. "Вирішальним кроком України у напрямі на міжнародну торгівлю був вступ до СОТ в 2007 р., - ілюструє Жак Муньє .- Аналогічним кроком у приєднанні до фінансового спільноті має стати запровадження IFRS". Зокрема, саме тому форум спочатку створив робочу групу, яка займається розробкою пропозицій для реалізації цих кроків.
Другим пріоритетним напрямом своєї діяльності учасники форуму вважають комплекс заходів із відновлення кредитування української економіки - детальна програма буде представлена вузькому колу закордонних інвесторів через два тижні в Лондоні на міжнародній конференції, організованій Інститутом Адама Сміта. На думку голови правління "ІНГ Банку (Україна)" Ханса Грізела, програма повинна об'єднувати три взаємопов'язані блоки питань.
"Перше завдання - повернути довіру вкладників до банківської системи, інакше ніде буде взяти кошти на кредитування, це загальновідомо. Друге - знайти можливість для зниження процентних ставок за кредитами, щоб зробити їх доступними для позичальників. Третє - змінити законодавство таким чином, щоб підвищити надійність банків та захистити права кредиторів ", - перерахував Ханс Грізел.
Детальний перелік законодавчих ініціатив, за його словами, буде оприлюднений після отримання принципової згоди НБУ та уряду прийняти його до уваги і врахувати в подальшій роботі.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас