Банки обкладуть податком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки обкладуть податком

Казна та Політика
1585
В уряді вважають, що банки могли б платити до бюджету більше. У записці пояснення до прийнятого вчора в першому читанні законопроекту №6337 сказано, що на 1 січня 2010 р. сума негативного значення об'єкту оподаткування з податку на прибуток склала 75 млрд. грн., вклад банків - 25 млрд. грн. Цей збиток, за даними авторів записки, був сформований банками в четвертому кварталі 2009 р. шляхом використання нових умов формування страхових резервів і визначення податкових зобов'язань з кредитних операцій за "касовим методом". Міністр фінансів Федір Ярошенко вважає, що ухвалення законопроекту дозволить отримати до держбюджету додаткові 2 млрд. грн.
За даними Асоціації українських банків (АУБ), згідно із законопроектом, банкам буде заборонено створювати страхові резерви під придбані цінні папери, заборгованість на коррахунках в інших банках, надані гарантії і дебіторську заборгованість, хоча вони формувалися з 1997 р. Крім того, в результаті заниженого нормативу для створення банками страхових резервів (15% сум наданих кредитів) і обмеження переліку активів, під які створюються резерви, банкам доведеться зменшити суми вже створених резервів і одноразово включити ці суми у валові доходи.
"Запропоноване законопроектом обмеження призведе до виникнення парадоксального явища: штучного прибутку за даними податкового обліку і, відповідно, сплати банками значних коштів у вигляді податку на неіснуючі прибутки", - сказано в повідомленні банківського об'єднання.
При цьому АУБ зазначає, що законопроект №6337 фактично відміняє дію антикризового закону (№1533), який був прийнятий з метою виведення банківської системи з кризи. Ним був змінений механізм нарахування страхових резервів і дозволено відносити до валових витрат 80% (до 1 січня 2011 р. - 100%) сукупного розміру сформованого страхового резерву.
Законопроектом №6337 пропонується відносити на валові витрати суми сформованого страхового резерву для покриття втрат із всіх видів кредитних операцій у межах фактично наданих боржникові коштів, визнаних нестандартними за методикою НБУ, а також нараховані з таких операцій відсотки. Розмір сформованих таким чином резервів для комерційних банків не повинен перевищувати 15% від суми боргових вимог, і 10% - для небанківських установ.
В АУБ вважають, що підготовлений урядом законопроект №6337 може призвести до дестабілізації банківської системи. "АУБ звернулася до комітетів Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності і податкової і митної політики з пропозицією відносно недопущення введення в дію нового порядку формування банками страхових резервів, запропонованого урядом, який може в умовах фінансової кризи різко погіршити умови роботи банків і довести окремі з них до банкрутства", - повідомляється на веб-сайті асоціації.
Глава парламентського комітету з податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) заявив, що згаданий законопроект в разі його прийняття зменшить ліквідність банків і може збільшити ризики вкладників.
"Оподаткування власників банку не зросте, а ось ризики вкладників - збільшаться", - стверджує депутат. На його думку, ці пропозиції не погоджені з фінансовим ринком і можуть призвести до масових банкрутств малих банків і страхових компаній.
Депутат Станіслав Аржевітін (НУ-НС), перший заступник парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, заявив, що законопроект встановлює норму, згідно з якою банки стають податковими агентами. "Банки і без того, за законом, що діє, про податок з доходів фізичних осіб, є податковими агентами. Зараз пропонується розширити ці функції. Але коли банки кредити видаватимуть?" - сказав депутат.
А регіонали нагадують, що до законопроекту ще не пізно внести зміни. "Якщо у представників банківського ринку є заперечення, вони можуть запропонувати свої поправки. В будь-якому разі законопроект буде ухвалений в другому читанні не пізніше 1 червня 2010 р.", - сказав депутат Віталій Плотников (ПР). Аналітик крупної інвестиційної компанії зазначив, що законопроект не матиме істотного впливу на банківську систему. Він говорить, що основні резерви банки формують під свої кредитні операції, що регулюється положенням НБУ "Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат із кредитних операцій банків". "Враховуючи, що порядок формування основних резервів залишився без змін, в банків все одно залишиться багато можливостей для подальшого нарощування відрахувань в резерви", - вважає аналітик. На його думку, банки все одно зможуть уникнути сплати податків на прибуток, скориставшись можливістю формувати колосальні резерви під видані кредити, значна частина з яких є проблемною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас