Експерти: Антикризовий фонд не зможе вирішити проблеми Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Антикризовий фонд не зможе вирішити проблеми Євросоюзу

Казна та Політика
750
В минулі вихідні відбулося екстрене засідання міністрів фінансів країн Євросоюзу. В ході зустрічі було прийнято рішення про створення загальноєвропейського антикризового фонду розміром 750 млрд євро. Фонд призначатиметься для швидкої активації грошових коштів з метою стабілізації фінансових систем ЄС, повідомляє Reuters.
Експерты вважають, що цей план допомоги стабілізує фінансові ринки і на якийсь час зведе нанівець побоювання відносно посилення кризи в Євросоюзі. Проте фонд, котрий створюється, не зможе вирішити всіх проблем об'єднаної Європи, так само як і не здатний згладити політичні розбіжності між країнами союзу.
Європейським міністрам вистачило лише 12 годин, аби погодити механізм створення фонду допомоги об'ємом 750 млрд євро. Передбачається, що півтрильйона євро нададуть країни Євросоюзу, а ще 250 млрд повинен внести до створюваного фонду МВФ. Аналітики вважають, що доки це рішення покликане для того, щоб заспокоїти світові фінансові ринки і припинити подальший розвиток кризи.
Однак на сьогоднішній момент європейська влада так і не розробила жодного механізму, який дозволив би згладити політичні і структурні відмінності в 16 країнах єврозони і 27 державах Євросоюзу. "Уряд ЄС розробив механізм негайного реагування на кризові ситуації. Але вони так і не придумали систему координації економічної політики, що зрештою позначиться на стабільності союзу", - вважає провідний аналітик European Policy Center Яніс Емманулідіс.
"Країнам Південної Європи в найближчі декілька років буде несолодко, - вважає директор Center for European Reform Чарльз Грант. - Першопричина кризи, яка полягала у відсутності конкурентоспроможності в південноєвропейських економіках, нікуди не поділася. Дуже важко передбачити, як надалі розвиватиметься ситуація в цих державах".
Деякі аналітики говорять і про те, що, створюючи антикризовий фонд, країни ЄС просто тягнуть час. Якщо лідери європейських держав не придумають, як боротися з дефіцитом бюджету, і не вживатимуть заходів для координації економічної політики, на світових ринках знов з'являться побоювання відносно подальшого майбутнього зони євро і Євросоюзу в цілому. "В найближчому майбутньому європейським лідерам необхідно вирішити, що робити з бюджетною політикою, податками, ринком праці і пенсійною системою", - додає Емманулідіс, перераховуючи лише деякі з тих проблем, які ще належить вирішити владі союзу. "Правда, це ті проблеми, які не можна вирішувати в розпал кризи, а ми ще доки з неї не вийшли", - зазначає експерт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас