Опоненти регіоналів лобіюють свою реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опоненти регіоналів лобіюють свою реформу

Казна та Політика
739
Це покликане дати керівництву Верховного суду (ВСУ) шанс хоч якось притистояти неприйнятним для них законодавчим ініціативам, підготовлюваним в робочій групі із судової реформи, створеній указом президента Віктора Януковича.
В парламенті зареєстрований звіт Тимчасової спеціальної комісії (ТСК) Ради із підготовки концепції судово-правової реформи (проект постанови №6372). Текст звіту доки не опублікований на офіційному сайті парламенту, але, за даними ЭИ", документ виписаний у дусі останніх виступів глави ВСУ Василя Онопенка.
Нагадаємо, найближчим часом повинна оприлюднити свої законодавчі пропозиції робоча група із судової реформи, створена Віктором Януковичем. Попередні звістки з групи невтішні для команди Онопенка: фактично він може розраховувати лише на те, що ВСУ і його голова не будуть ліквідовані остаточно. Президентська група, за інформацією ЭИ", серйозно налаштована зменшити повноваження ВСУ і його глави, паралельно підсиливши вищі спеціалізовані суди і зміцнивши вплив нової влади на ключові для судової системи процедури. Особливо неприйнятне для команди Василя Онопенка те, що в президентській групі відсутня якась демократія - всі пропозиції схвалюватимуться або відкидатимуться особисто главою держави. Нервує лідерів ВСУ і відсутність у них ясності з приводу того, на який конкретно документ виходить робоча група. Тому Василю Онопенку було б бажано затвердити в парламенті альтернативну концепцію судово-правової реформи, де бачення ВСУ було б враховане по максимуму. У контексті майбутнього перерозподілу сфер впливу в судах особливу увагу Онопенко приділяє чотирьом тезам. По-перше, найбільш оптимальна для нього модель судоустрою в Україні - триланкова: місцеві, апеляційні суди і ВСУ. У цій моделі не залишається місця для вищих судів, які нині добилися серйозної автономії від ВСУ (особливо Вищий госпсуд). По-друге, правовий статус ВСУ потрібно не ослаблювати, а навпаки, підсилювати - зокрема йдеться і про процесуальні можливості цього суду. По-третє, призначати голів судів і їх заступників повинна Рада суддів України (РСУ).
Саме цього регіонали намагаються уникнути в першу чергу, бо вважають, що РСУ слідує у фарватері політики Василя Онопенка. По-четверте, реформа судової системи неможлива без внесення змін до Конституції, про що неодноразово говорили і експерти Венеціанської комісії. Правда, це може поставити хрест на діяльності робочої групи при президентові: там готуються лише законодавчі зміни. Більш того, для всіх очевидно, що будь-яка корекція Основного закону навряд чи пройде через сесійну залу Ради.
Проект звіту ТСК із підготовки концепції судово-правової реформи, увібрав в себе всі ці тези, а також інші положення, що цікавлять ВСУ. Важливо, що сама ТСК створювалася саме для того, щоб вивести судову реформу з сфери ведення комітету Ради із правосуддя, де переважна більшість членів підтримує Сергія Кивалова (ПР) - головного опонента Василя Онопенка останніми роками. Очолила ТСК заступник голови фракції БЮТ Олена Шустик - давній соратник пана Онопенка. Члени комісії були підібрані так, щоб регіонали не отримали там більшості. За даними ЭИ", проект звіту підтримали шість членів ТСК з 11, хоча сама комісія за півроку так жодного разу і не зібралася в легітимному складі. Регіонали ж висловилися категорично проти цього документа, що вони, правда, робили і раніше. Ще до створення ТСК заступник голови комітету Ради із правосуддя Валерій Бондик (ПР) дивувався, як можна виводити з його комітету питання, які повинні вирішуватися саме в комітеті. За його словами, концепцію можна затвердити і без участі комітету, але подальші законодавчі ініціативи не зможуть обійти цей парламентський орган. В зв'язку з цим перспективи прийняття проекту постанови №6372 поки туманні, але лідери ВСУ неодноразово демонстрували, що є висококласними кулуарними бійцями.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас