Нацбанк здешевив гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк здешевив гроші

Кредит&Депозит
12705
Нацбанк знизив із 11 травня ставки з кредитів овернайт під забезпечення з 12,5 до 11,5% річних, без забезпечення - з 13,5 до 13,25%. Знизити вартість грошей НБУ дозволило зменшення споживчих цін в квітні.
Після публікації Держкомстатом показника квітневої інфляції керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький заявив, що дефляція відкриває шлях до зниження ставок НБУ.
Нагадаємо, дефляція в квітні склала 0,3%. У річному вимірі (до відповідного місяця 2009 р.) інфляція за підсумками квітня сповільнилася до 9,7% в порівнянні з 11% за підсумками березня і 11,5% - за підсумками лютого. НБУ знизив свої робочі ставки і в березні: тоді ставки з кредитів "овернайт" під забезпечення держоблігаціями були зменшені з 15,5 до 12,5% річних, без забезпечення - до 13,5 з 17% річних. У 2009 р. регулятор видавав рефінансування під 16-23,5%, а кредити "овернайт" - під 18-20%. Крім того, в квітні чиновники Нацбанку заявляли про намір зменшувати розрив між робочими ставками рефінансування і обліковою ставкою. Облікова ставка НБУ стримується на рівні 10,25% з серпня 2009 р.
Аналітик інвесткомпанії BG Capital Віталій Ваврищук підтверджує, що на рішення НБУ вплинуло щомісячне зниження показника інфляції з початку 2010 р. "Якщо в січні інфляція склала 1,9%, то в квітні вийшли на дефляцію. Зараз є чекання, що дефляція збережеться як мінімум до серпня завдяки сезонному здешевленню цін на продукти харчування", - сказав аналітик. З ним згоден економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь: "Зниження йде з продовольчих товарів, у першу чергу на молоко і цукор. В той же час ціни на цукор залишаються вищими, ніж на початку року. З молока сталося сезонне зниження закупівельних цін, що по всьому ланцюжку перейшло в кінцеві ціни. У травні інфляція, швидше за все, буде близько нуля. До кінця року МЦПД прогнозує 13% інфляції, враховуючи підвищення адміністративно-регульованих тарифів, - не дивлячись на заяви влади про зворотне".
За оцінками Ваврищука, в найближчі чотири місяці річні показники інфляції знаходитимуться в межах 10%. "Розуміння того, що інфляційний тиск дуже слабкий, і стало підставою для зниження ставок рефінансування", - вважає експерт. При цьому він зазначає, що саме це рішення мало символічний характер: "Це повідомлення для ринку про те, що виникли сприятливі умови для зниження ставок по депозитах і кредитах і в цілому для відновлення кредитування економіки", - сказав аналітик.
Ваврищук також зазначив, що інструменти рефінансування впродовж останніх двох місяців практично не використовувалися через надлишкову ліквідність банківської системи. "Не думаю, що банки з нетерпінням чекали цього від НБУ. Річ у тому, що останнім часом Нацбанк проводив операції із стерилізації гривневої маси на ринку. Банки не використовують рефінансування, а залучають ресурси на міжбанківський ринок", - повідомив аналітик. Проте, за його оцінками, зараз створюються об'єктивні передумови для зниження відсоткових ставок, і Нацбанк спробував зміцнити упевненість гравців в тому, що на найближчий період немає чинників ризику зниження ліквідності.
Банкіри заявляють, що зниження ставок НБУ відображає падіння ціни грошей на ринку.
"Це адекватний крок регулятора, який матиме позитивні наслідки. Зниженням ставок Нацбанк відреагував на тенденцію збільшення грошової маси. Пасиви, притягнені в населення, також дешевшають", - сказав перший заступник голови Промінвестбанку В'ячеслав Юткін. За його оцінками, зниження ставок рефінансування позначиться на ставках банківського кредитування. "Цей крок сприятиме нормалізації вартості позикових коштів. Наприклад, недавно ми на три-чотири пункти знизили відсотки з кредитів, привівши їх у відповідність із загальним рухом ринку", - повідомив банкір.
Голова правління банку "Фінанси і кредит" Володимир Хливнюк також вважає, що НБУ чинить адекватно. "Це нормальний крок, так працює вся світова економіка. Ставки рефінансування - це важливий індикатор ринку, який зараз відображає загальну тенденцію на зниження процентних ставок", - сказав він. На його думку, зниження ставок рефінансування дасть імпульс до зниження ставок із депозитів. "Низькі ставки - добре для економіки", - резюмував банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас