Румунія: Єдиний вихід - жорстка економія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунія: Єдиний вихід - жорстка економія

Казна та Політика
605
Схоже, що для румунської економіки настали часи, коли всім стало очевидно, що одних заспокійливих заяв про те, що країні удається пройти через кризу з мінімальними соціальними втратами, вже недостатньо. Як повідомляє національне радіо, румунський уряд оголосив про початок реалізації нової антикризової програми, здатної, за його задумом, змінити нинішню ситуацію на краще.
Йдеться про плани суворої економії.
Так як популярність прем'єра Еміля Бок в країні постійно зменшується, президент Траян Бесеску узяв на себе відповідальність за оголошення пакету заходів, націлених на підтримку економіки на рівні виживання: "В першу чергу йдеться про скорочення фонду на зарплати всього бюджетного апарату Румунії на 25%. Цей захід буде прийнято з 1 червня. Крім того, можливе скорочення пенсій на 15%. Буде здійснено масивне скорочення субсидій, а заощаджені кошти з субсидій будуть виділені областям, які реально потребують фінансової підтримки. Крім того, виплати з безробіття буде зменшено на 15%".
В поєднанні з погодженою із МВФ, ЄС і Світовим Банком позикою в розмірі близько 20 мільярдів євр, з якими Румунія уклала торік угоду, всі ці заходи були охарактеризовані Траяном Бесеску як "варіант довіри" в можливість відновлення економіки. Альтернативний захід, про який багато говорилося останнім часом в румунських засобах масової інформації, полягав у зростанні рівня оподаткування через зростання єдиної ставки прибуткового податку, який зараз складає 16%, і зростання ПДВ з 19 до 25%. А це рівні, які, на думку працедавців, остаточно б задушили приватний сектор, що і так вже сильно постраждав в результаті економічної кризи і призвело б до масових звільнень і закриття приватних компаній.
Реакція преси і парламентської опозиції на оголошені заходи, зрозуміло, різна. Газета "Роминія лібере", наприклад, пише, що тепер "румуни заплатять ціну за 20 років відмови від адміністративної реформи".
Але для більшості серйозних політиків в країні, здатних уникнути явного популізму, очевидно, що якогось іншого, легшого виходу з положення, що склалося, окрім тотальної економії, не існує.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас