Данилишин: Дефляція у квітні має тимчасовий характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Дефляція у квітні має тимчасовий характер

Казна та Політика
511
Значний вплив на зниження загального рівня інфляції в квітні мало сезонне зниження цін на продукти харчування (на 0,6%), і найбільше на зниження індексу споживчих цін вплинуло здешевлення цукру (на 6,5%), при цьому дефляція має тимчасовий характер.
Про це в коментарі УНІАН заявив колишній міністр економіки України Богдан Данилишин.
Він зазначив, що зниження цін на цукор сталося завдяки діям, здійсненим колишнім урядом, і унаслідок зменшення його запасів збільшення ціни може статися вже в червні.
"За це (зниження цін на цукор) нинішньому уряду слід подякувати колишньому керівництву Мінекономіки, яке своєчасно зуміло розподілити квоту 267 тис. тонн і забезпечити ввезення цукру до України при значному опорі Мінагрополітики. В той же час, це тимчасове явище. Подорожчання цукру через зменшення внутрішніх запасів можна чекати вже в червні. Останнє здешевлення продовольчих товарів має сезонний характер", - зазначив Данилишин.
Разом з цим він заявив, що за даними Держкомстату, викликає значну стурбованість подорожчання м'яса птиці (на 4%), що свідчить про недостатню увагу нинішнього керівництва до розвитку птахівництва і його підтримки. "Враховуючи значну частку м'яса птиці в структурі вжитку м'ясної продукції населенням, можна чекати подальшого зростання вартості цієї продукції", - сказав екс-міністр економіки.
На зниження темпів інфляції в квітні, переконаний Данилишин, вплинуло поступове відновлення зростання заощаджень населення в банківській системі, продовження згортання споживчого кредитування і незначне зміцнення національної валюти відносно долара США. Крім того, в квітні намітилася позитивна динаміка до зростання кредитів в реальному секторі економіки.
Позитивним він назвав також те, що базова інфляція в Україні в квітні 2010 року склала 0,3%, що є рекордно низьким рівнем з початку її розрахунку в 2008 році.
"Ці та інші чинники повинні належним чином вплинути на зниження облікової ставки Національного банку України до 8%", - вважає Данилишин.
Відповідний вплив на цінову динаміку, на думку екс-міністра економіки, мала політика стриманості в здійсненні державних витрат, певна фіскальна консолідація і оптимізація витрат.
"З метою недопущення зростання цінової динаміки необхідно забезпечити подальше економічне зростання, яке вже було закладене попереднім урядом, і відновити інвестиційний попит. Заставою стабільності буде також початок структурних реформ, про які багато говориться, але жодна ще не почата, відновлення співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, подальше зменшення рівня автономності НБУ і забезпечення синхронізації його дій і уряду”, - заявив Данилишин.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас