Діоксиновий скандал у Німеччині: перевіряються десятки фермерських господарств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діоксиновий скандал у Німеччині: перевіряються десятки фермерських господарств

Казна та Політика
1080
У Німеччині деяким птахофермам заборонили постачати на ринки яйця у зв'язку із підозрою отруєнні їх діоксином, передає Deutsche Welle із посиланням на агентство DAPD.
Рішення було прийняте у зв'язку з підозрою в тому, що використовуваний фермерами комбікорм містить діоксин. Продовольчі магазини і супермаркети, що раніше отримали продукцію цих птахоферм, маркіровану як біологічно чисту, негайно вилучили її з продажу.
За даними влади, діоксин може міститися в кормовій кукурудзі, купленій в Україні. Кукурудза, поставлена в січні цього року, використовується для приготування комбікормів.
В той же час глава відомства захисту прав споживачів федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Хайнріх Боттерман заявив, що перевірка кормів на наявність діоксину займе досить багато часу. Поки ця речовина виявлена лише в яйцях.
За деякими даними, масштаби скандалу довкола можливого отруєння кормів діоксином виявилися набагато більшими, ніж передбачалося раніше. Під підозру потрапили селянські господарства в дев'яти федеральних землях. Окрім Північного Рейна-Вестфалії і Нижньої Саксонії, що вже закрили низку птахоферм, перевірки проводяться також в Рейнланд-Пфальці, Саксонії-Анхальт, Гессені, Гамбурзі, Мекленбурзі-передней Померанії, Шлезвіг-Гольштейні і Баден-Вюртемберге.
Діоксини - це глобальні екотоксиканти, що мають потужну мутагенну, імунодепресантну, канцерогенну, тератогенну і ембріотоксичну дію. Вони слабо розщеплюються і накопичуються, як в організмі людини, так і в біосфері планети, включаючи повітря, воду, продукти.
Летальна доза для цих речовин досягає 10-6 г на 1 кг живої ваги, що істотно менше аналогічної величини для деяких сильних отруйних речовин, наприклад, для зомана, зарину і табуну (близько 10-3 г/кг). Причина виняткової токсичності діоксину - здатність цих речовин дивно точно вписуватися в рецептори живих організмів і пригнічувати або змінювати їх життєві функції.
Діоксини, пригнічуючи імунітет і грубо втручаючись в процеси ділення і спеціалізації клітин, провокують розвиток онкологічних захворювань. Вони викликають глибокі порушення практично у всіх обмінних процесах, пригнічують і ламають роботу імунної системи, призводячи до стану так званого "хімічного СНІДу".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас