Парламент Бельгії оголосив про саморозпуск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Бельгії оголосив про саморозпуск

Казна та Політика
635
Парламент Бельгії після розпаду правлячої коаліції і нещодавньої відставки уряду оголосив про саморозпуск.
За словами колишнього голови Палати представників Патріка Деваля, дострокові парламентські вибори пройдуть 13 червня, повідомляє ІТАР-ТАРС.
Політична криза в країні викликана протиріччями між мовними співтовариствами - фламандцями, які говорять голландською мовою, і валлонами, які спілкуються французькою.
Як вважають експерти, вибори не допоможуть вирішити розбіжності між мовними співтовариствами Бельгії, оскільки голосування не поміняє співвідношення їх представників в парламенті. Згідно з Конституцією країни, з 150 депутатів Палати представників 49 місць закріплено за депутатами від Валлонії, 79 - за представниками Фландрії і 22 - за вихідцями з двомовного центрального виборчого округу - Брюсселя-Халле-Вільворде (БХВ).
Як відзначають аналітики, зовнішнє домінування фламандців не має значення для вирішення проблем між мовними співтовариствами, бо досягнення компромісу між політичною більшістю в обох частинах країни є обов'язковим.
Нинішню кризу викликала проблема розділу БХВ на франкомовний Брюссель і пояс його голландськомовних передмість. Фламандці вимагають розділу виборчого округу на дві частини - франкомовний Брюссель має стати окремим округом, а пояс його передмість з 35 голландськомовних комун має бути приєднаний до виборчого округу провінції Брабант Фламандський, на території якої розташована бельгійська столиця. Валлони побоюються, що це розділення стане ще одним кроком до розколу Бельгії.
Як попереджають експерти, результати виборів можуть бути по суду оголошені недійсними у зв'язку з відсутністю компромісу пщод конфігурації одного їх найбільших виборчих округів Бельгії.
Уряд Бельгії подав у відставку 22 квітня, через 4 дні цю відставку прийняв Король Альбер II, нагадує NEWSru.
В Бельгії, яка отримала незалежність в 1830 році, довгий час аристократія і буржуазія були представлені в основному франкофонами. З середини минулого століття зріс економічний вплив Фландрії. Останнім часом і франкомовні бельгійці потроху почали освоювати голландську мову. Бельгійці, які говорять французькою, виступають за централізовану державу, їх співвітчизники, які говорять голлондською, закликають до децентралізації.
Прохання про відставку прем'єр-міністра Іва Летерма було третім. У липні 2008 року уряд не зміг здолати етнополітичну кризу: фламандські партії вимагали більшої автономії для населених переважно голландцями північних районів країни. Тоді Летерм також подавав у відставку, але Король її не прийняв.
В грудні 2008 року після скандалу з націоналізацією банку Fortis у відставку подав весь уряд, і Король прийняв її. Проте Летерм продовжив роботу в уряді як міністр закордонних справ. У листопаді 2009 року він знову очолив кабінет, коли колишній прем'єр Херман ван Ромпей був обраний президентом Євросоюзу.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас