Бійки в раді : За ким плаче тюрма? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бійки в раді : За ким плаче тюрма?

Казна та Політика
1480
Димові шашки й мордобій в парламенті передбачувано не залишилися без уваги "компетентних органів". Після закриття засідання на місце подій, тобто до сесійної зали, оперативно прибула слідча група, що узялася досліджувати наслідки битви.
Незабаром офіційно було оголошено про порушення кримінальної справи за статтею "Хуліганство", що передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Однак, за інформацією "Главреда", особливо активним учасникам подій вівторка з числа опозиціонерів "пообіцяли" завести справи за статтею "Тероризм" - а це вже до десяти років в'язниці.
При цьому позбавити "терористів" депутатської недоторканності нібито збираються вже на найближчому пленарному засіданні.
Президент Віктор Янукович, який перебував у цей час у Страсбурзі, висловив жаль непарламентськими діями парламентаріїв. І переконливо заявив, що з такими методами в українському парламенті "час закінчувати".
Зауваження, безсумнівно, справедливе. Не кажучи вже про те, що українські виборці напевно позитивно сприймуть ідею покарання будь-якого депутата за його хуліганські дії. Врешті-решт, у соціально розшарованій Україні будь-яке покарання "вищестоящого" сприймається як прояв небесної справедливості.
Водночас немає сумнівів, що частина суспільства сприйме такі дії як "репресії". Тим більше, що цю частину вельми бентежать жорсткі дії нової влади на багатьох фронтах, анітрохи не переймаючись думкою прихильників інших політичних сил (а за Віктора Януковича на виборах, нагадаємо, проголосувала меншість дорослих українців).
Чим обернеться справа - мається на увазі кримінальна - покаже час. Поки ж "Главред" склав добірку правопорушень, котрі виправдовувались "захистом національних інтересів", і здійснених вищими держдіячами в будівлі під куполом за останні кілька років. І переконався, що "рильце в пушку" у представників майже всіх українських політсил, а останніх планують зробити козлами відбувайлами.
Блокування електрощитової Верховної Ради
21 лютого 2007 15 депутатів від БЮТ заблокували електрощитову парламенту на знак протесту проти небажання антикризової коаліції (ПР, КПУ і Блок Литвина) голосувати за підвищення мінімальної зарплати.
Тоді "антикризовики" теж погрожували опонентам відповідальністю, але менше ніж через два місяці після зазначених подій з'явився указ Президента про проведення дострокових парламентських виборів, і про інцидент забули.
Кримінальна відповідальність: стаття 341 Кримінального кодексу "Захоплення державних або громадських будівель чи споруд" - до 3 років позбавлення волі.
Зламаний мікрофон спікера
22 вересня 2009 народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шенцев зламав мікрофон спікера Володимира Литвина під час блокування "регіоналами" трибуни з вимогою підвищити мінімальні соцстандарти. Збиток у розмірі семи тисяч гривень було згодом вирахувано із зарплати нардепа, і кримінальної відповідальності він уникнув.
Кримінальна відповідальність: частина 1 статті 194 Кримінального кодексу України "Умисне знищення або псування майна" - до трьох років позбавлення волі.
Блокування системи "Рада"
1. 24 жовтня 2008 нардепи від БЮТ заблокували систему для голосування "Рада", запхавши в отвори для депутатських карток шматки фольги, скріпки і монети. Приводом стали суперечки через указ Віктора Ющенка про розпуск Ради та розгляд питання про фінансування нових виборів (згодом Ющенко "призупинив дію указу").
Кримінальна відповідальність: частина 1 статті 194 Кримінального кодексу України "Умисне знищення або псування майна" - до трьох років позбавлення волі.
2. 16 липня 2009 депутати від Партії регіонів Колесніченко, Тадеєв і Лук'янов вивели з ладу систему "Рада", заблокувавши її апаратну - намагаючись зірвати голосування за скасування виділення десяти мільярдів гривень із держбюджету на проведення Євро-2012.
Кримінальна відповідальність: стаття 341 КК "Захоплення державних або громадських будівель чи споруд" - до трьох років позбавлення волі.
Бійка під Центрвиборчкомом
У ніч з 23 на 24 жовтня 2004 тодішня опозиція спробувала штурмом взяти ЦВК, в якому відбувалося засідання на предмет формування додаткових виборчих дільниць на території Російської Федерації. Народні депутати, прихильники кандидата Ющенка, брали активну участь у побитті "беркутівців", які охороняли ЦВК.
Кримінальна відповідальність: частина 2 статті 345 "Погроза або насильство відносно співробітника правоохоронних органів" - до п'яти років позбавлення волі.
Захоплення будівлі Генеральної прокуратури
24 травня 2007 ряд народних депутатів від коаліції та опозиції взяли активну участь у подіях, пов'язаних із захопленням будівлі Генеральної прокуратури після появи указу президента Віктора Ющенка про усунення Святослава Піскуна з посади Генпрокурора.
Члени антикризової коаліції, спільно з бійцями спецпідрозділів "Титан" і "Беркут", зійшлися в силовому протистоянні з опозиціонерами і представниками Управління держохорони. Було порушено справу проти тодішнього міністра внутрішніх справ Василя Цушка, який керував "Беркутом".
Справа була закрита в цьому році, незадовго до призначення Цушка міністром економіки в уряді Миколи Азарова.
Кримінальна відповідальність: стаття 341 КК "Захоплення державних або громадських будівель чи споруд" - до трьох років позбавлення волі, і частина 2 статті 345 "Погроза або насильство відносно співробітника правоохоронних органів" - до п'яти років позбавлення волі.
Бійки в будівлі парламенту
За останні кілька років нардепи від більшості представлених у парламенті політсил багаторазово влаштовували бійки в будівлі "під куполом".
Кримінальна відповідальність: частина 2 статті 346 "Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча" - до семи років позбавлення волі.
Мілан Лєліч, Олександр Міхельсон
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас