Новий президент Нігерії обійняв посаду через 12 годин після смерті попереднього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий президент Нігерії обійняв посаду через 12 годин після смерті попереднього

Казна та Політика
560
6 травня в Нігерії прийняв присягу новий президент Гудлак Джонатан, який виконував обов'язки глави держави з лютого цього року.
Як повідомляє Бі-бі-сі, церемонія інавгурації нового лідера найбільш густонаселеної країни Африки пройшла лише через 12 годин після того, як помер колишній президент Умару Ярадуа. У своїй промові Гудлак Джонатан заявив, що приймає присягу в сумній і незвичайній обстановці.
"Прийняв присягу відповідно до конституції Нігерії, в таких сумних і незвичайних обставинах я закликаю співгромадян залишатись непохитними і відданими цінностям і прагненням нашого народу", - сказав новий нігерійський лідер.
Тепер вся увага буде прикута до тієї людини, яку Гудлак Джонатан обере як свого першого заступника.
За традицією, президентом Нігерії по черзі стають представники мусульманської Півночі і християнського Півдня. Той, кого призначить новий глава держави, ймовірно, буде кандидатом в президенти від правлячої партії. Проте, експерти не виключають, що Джонатан сам претендуватиме на вищу посаду в 2011 році, коли повинні відбутись президентські вибори.
Нагадаємо, Умару Ярадуа залишив Нігерію в листопаді минулого року, аби пройти лікування від перикардиту. За непідтвердженою інформацією, він ліг на лікування в одну з клінік Саудівської Аравії.
Відсутність діючого президента спровокувала політичну кризу в Нігерії, оскільки було невідомо, наскільки серйозно хворий Ярадуа і хто повинен зайняти місце глави держави в період його відсутності.
В лютому парламент Нігерії офіційно затвердив віце-президента Гудлака Джонатана виконуючим обов'язки глави держави у зв'язку із хворобою президента Умару Ярадуа.
Наприкінці лютого Ярадуа повернувся до Нігерії, проте про стан його здоров'я надходили суперечливі відомості. Повідомлялося, що він підключений до апарату життєзабезпечення і фактично знаходиться при смерті.
58-річний президент помер вчора вночі і буде похований пізніше на півночі країни. Тисячі людей вже зібралися біля аеропорту, куди має бути доставлене тіло Ярадуа.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас