Публічне акціонерне товариство "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Публічне акціонерне товариство "Газпром"

Енергетика
967
"Газпром" ніколи не приховував, що його програмою мінімум є відтворення міністерства газової промисловості СРСР на корпоративному рівні. "Газпром" вже бере участь в газових компаніях Прибалтики, Білорусі, Вірменії, Молдови.
Проте все це не компенсує тієї вагомої частини радянської газового спадщини, яку представляє собою Україна: головний маршрут експорту російського газу, величезні експортно-орієнтовані підземні сховища газу, ринок газу - один з найбільших в Європі.
Красива пропозиція
Наприкінці прес-конференції за підсумками засідання російсько-української міжурядової комісії в Сочі, коли журналісти вже приготувалися диктувати новини, що пролунали на ній, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін ніби між іншим розповів: щойно на переговорах він запропонував об'єднати дві компанії.
"Ми говорили про інтеграцію в атомній сфері. Те саме можна зробити і в газовій сфері. Пропоную об'єднати" Газпром "і НАК України", - заявив він.
Зала завмерла приголомшена. Ніхто не вірив своїм вухам.
Втім, у голови "Газпрому" Олексія Міллера було інше бачення того, що відбувається: "Це викликало оплески в залі і дуже бурхливу позитивну емоційну реакцію", - сказав він журналістам.
Реакцію голови українського уряду озвучив його прес-секретар Віталій Лук'яненко: "У ході переговорів з російським колегою ідея об'єднання НАК" Нафтогаз України "і ВАТ" Газпром "не обговорювалася, її Володимир Путін висловив експромтом".
Сам прем'єр України Микола Азаров зазначив: "Ми експромти будемо розглядати, і вивчати конкретні пропозиції."
Спеціалісти готові виконувати
Міллер розповів: "Міністри енергетики Росії та України Сергій Шматко, Юрій Бойко, голова "Нафтогазу" Євген Бакулін та я зустрінемося відразу після травневих свят у Москві щоб обговорити це. Найближчим часом обговоримо це питання. Ми будемо обговорювати можливий розмін активами, а по суті мова йде про об'єднання компаній ".
Він нагадав, що у "Газпрому" є великий досвід у розміні активами з німецькими та італійськими партнерами. Він зазначив, що в України є значні активи у видобутку, транспортуванні і підземному зберіганні газу. "У "Газпрому" теж є дуже значні активи. У нас величезні запаси. Газу в XXI столітті вистачить на всіх".
"Ми, звичайно, будемо зацікавлені в тому, щоб інвестувати в газотранспортну систему України. Ми об'єднуємося і тому зацікавлені інвестувати і в об'єкти видобутку, і в об'єкти газотранспортної системи", - запевнив Міллер.
Справжні цифри
Угода, озвучена як об'єднання, при перерахунку на грошовий еквівалент звучить як поглинання. Навіть при найвищій оцінці "Нафтогазу" він розчиняється на тлі "Газпрому". Україна як акціонер "Нафтогазу" в "Газпромі" зможе отримати лише статус спостерігача.
Частка України в об'єднаній газової компанії може скласти близько 6%, свідчать розрахунки Агентства газової інформації (АГІ), засновані на даних консолідованої звітності компаній за міжнародними стандартами за 2008 рік (НАК поки не відзвітував за 2009 рік по МСФЗ).
Сума активів двох компаній становить $ 260 млрд, а об'єднана виручка - $ 119 млрд. При розрахунку часток партнерів, виходячи з вартості активів, українська частка може скласти 6,1%, а виходячи з розміру виручки - 5,8%.
Виходячи з цього пакету, українська сторона зможе претендувати на одне місце в раді директорів "Газпрому" - і лише у разі підтримки з боку російського газового концерну, який консолідує голоси міноритаріїв на користь менеджменту.
"Виходить інтеграція малого брата з великим. Але питання в тому, наскільки довгостроковим все це буде. Розлучення може бути дуже хворобливим", - сказав "Інтерфаксу" Марк Урнов, декан факультету політології Вищої школи економіки.
"Зрозуміло, що отримує за це Україна, - розмірковує аналітик "Уралсибу" Віктор Мішняков. - Зрозуміло, що виграють від цього політики. Зрозуміло, що "Газпром" нічого не втрачає. Але що він виграє від цього - ось у чому питання. Чому для забезпечення безперебійного транзиту газу до Європу потрібно обов'язково з кимось об'єднуватися?"
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас