У травні подешевшає м'ясо, цукор і овочі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У травні подешевшає м'ясо, цукор і овочі

Аграрний ринок
1149
Нарешті! Вперше за останні півроку підсумкова сума продуктового кошика, який ми збираємо, моніторячи ціни на продукти в одному і тому ж супермаркеті, за місяць знизилася. Вона подешевшала на 25 грн., тоді як, наприклад в березні, подорожчала практично на 60 грн. А взимку кожного місяця витрати на продукти зростали на 100 грн. Головним чином квітнева цінова "відлига" сталася за рахунок зниження цін на молочні продукти (один лише твердий сир подешевшав майже на 5 грн.). Чому так сталося і чого чекати від цін на основні продукти в квітні, розбиралася "Сегодня".
Молочне: мінус 5%
Молочне, за законами жанру, мало подешевшати в березні, але ціни знизилися лише в квітні, в середньому на 5-10%. Пояснення просте - корови стали краще доїтися. Але рекорд по зниженню цін побив твердий сир. Деякі марки подешевшали відразу на 5 грн. За словами Інни Ільєнко, експерта Українського клубу аграрного бізнесу, це пов'язано з тим, що після різкого стрибка цін взимку (відразу на 15-20 грн.), багато людей просто перестали брати цей продукт, ось виробники і змушені були знизити ціни. У травні, на думку експерта, можливе подальше зниження цін на молочне в середньому на 5%. І на це вплине традиційне для цього місяця зниження купівельного попиту і збільшення надоїв.
М'ясо: свинина дешевшає
В окремих супермаркетах в квітні несподівано подешевшала свинина. Причому відразу на 5-6 грн. Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату, говорить, що подібне зниження цін точкове і пов'язане воно, найімовірніше, з бажанням розпродати стару партію товару. І справді, на інших торгівельних точках ціни залишалися попередніми - в районі 55-56 грн./кг за свинячу вирізку. А ось в травні зниження цін на м'ясо вже може стати тенденцією. "Зараз продаж йде мляво. Навіть на Паску і "гробки" не було ажіотажу. Тому прогнозую зниження цін на 5-7%", - говорить Андрій Порох. А це означає, що свинину купуватимемо по 51-53 грн./кг.
В квітні на 1-2 грн. подорожчала курятина до 16-18 грн./кг. "Це було закономірно, оскільки виробники працювали собі в збиток, - пояснив нам глава ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко. Андрій Порох вважає, що курятина в травні також має подешевшати на 5-7%: "Через низький попит її доводиться заморожувати, а довше за 3-4 місяці вона в такому стані зберігатися не може, тому продаватимуть дешевше". В цьому випадку куряче м'ясо купуватимемо по 16,15-16,75 грн./кг.
Ціни на яловичину залишаються стабільними. "Хай попит на неї і низький, але ціни не опустяться: її в Україні дуже мало, і у всьому світі вона дорога", - пояснює Андрій Порох.
Вітаміни: ціни вниз!
Чим ближче до літа, тим менше залишається на прилавках українських овочів минулого сезону і тим більше що привезених. Особливо мало цієї весни у продажу цибулі - її дефіцит зараз спостерігається по всьому світу, тому і ціни на неї немаленькі. На думку Федора Рибалка, представника проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні, в травні ціни на борщовий набір зростуть на 10-15%. Що стосується цін на цитрусові і банани, то тут експерт не бачить серйозних причин для зміни цін: курс долара стабільний, попит - теж.
Травень порадує новинками. Про те, яка на них буде ціна, розповіла Наталія Колесникова, директор ЗАТ "Українська фруктово-овочева компанія". "Варто зазначити, що всі ціни залежатимуть від погоди. Якщо вона буде весь час хорошою, урожай буде більший, а значить, ціни швидше знижуватимуться. З середини місяця з'явиться кримська полуниця, ціни на неї триматимуться на рівні 35-40 грн./кг. Вже є рання капуста по 12-15 грн./кг із Закарпатської області. Пізніше буде з Херсонської по 6-8,5 грн./кг. Ціна редису зараз - 8,5-10 грн./кг, в кінці місяця він буде по 3,5-5,25 грн./кг. Подекуди вже з'являються кабачки по 30 грн./кг, до кінця місяця вони коштуватимуть 14,5-18 грн./кг".
Одяг, техніка
В квітні вже щосили продавалися одяг і взуття з весняної колекції, а в останніх числах стала з'являтися і літня. Що стосується наступного місяця, то Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, передбачає, що якихось значних змін в цінах як на одяг, так і на побутову техніку, спостерігатися не буде. "Ми не чекаємо поки зростання курсу долара, а також зростання доходів населення, тому і змін у вартості імпортних товарів бути не повинно". Тієї ж думки дотримується і Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА". Проте, в той же час, вона говорить, що дуже важко давати прогноз після останньої заяви Сергія Тігіпка, який сказав, що буде повністю скасована спрощена система оподаткування. "Як поведеться в цій ситуації бізнес, невідомо, - додає експерт. - Якщо в найближчий місяць цього не станеться, тоді все буде стабільно". Що стосується традиційних сезонних розпродажів весняної колекції, то Олександр Жолудь передбачає, що вони будуть невеликі, на рівні 20%: "Все тому, що цього року одяг завозили в набагато меншому обсязі, і його встигали продавати ще до початку знижок. Хіба що на окремі товари, які лежать вже давно, знижки можуть досягати 70%". При цьому знижки на побутову техніку можуть бути лише на окремі товари, як це було і до цього. "Так, передбачається зниження цін на принтери - у весняно-літній період їх продажу завжди падають", - говорить Валерій Остапенко, керівник відділу цифровою і ІТ-техніки компанії "Фокстрот. Техніка для дому".
Цукор: може подешевшати
В квітні ціни на цукор не змінювалися - позначалося співвідношення високої вартості і невеликого попиту. І лише в останні дні було відзначено, що деякі виробники зовсім небагато, на 15-20 копійок, знизили ціни. Як розповів нам Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро", в травні ціни, швидше за все, знизяться на 10%. Для цього є декілька передумов. По-перше, нещодавно сталося зниження цін на цукор на світовому ринку, і ця тенденція збережеться найближчим часом. По-друге, зараз на нашому ринку з'явилося більше цукру: свої запаси стали продавати компанії, які до цього прагнули його притримати, сподіваючись на високі прибутки. Отже, у нас є шанс купувати в травні цукор по 9-10 грн./кг замість сьогоднішнього по 10-11 грн./кг. "В цілому ситуація складна, - продовжує експерт. - Я вважаю, що нам буде потрібен імпорт цукру, без нього ціни в червні знову зростатимуть. Але постачання в нашу країну залежать від квоти. Якщо її відкриють, то і влітку у нас буде відносно дешевий цукор. Якщо ні, то ціни будуть як мінімум стабільні, але можуть і піднятися. А передбачити, чи буде відкрита квота, не можна: це питання політичне, а не економічне".
Яйця: доступніше
Як і прогнозував наш експерт Олександр Бакуменко, глава ради директорів Союзу птахівників України, після передпасхального зростання, пов'язаного з підвищеним попитом, ціни на яйця нарешті почали знижуватися. На ринках за десяток вже просять 7-9 грн. замість 10-11 грн., в магазинах ціни традиційно опускаються повільніше - з 11,3 грн. до 10,8 грн. Як пояснює експерт, на зниження цін впливає щорічне сезонне скорочення попиту. Прогноз експерта вселяє радість: протягом травня яйця подешевшають до 6-8 грн.
Анастасія Єфименко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас