Росіяни купили ICQ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни купили ICQ

Фондовий ринок
1587
Популярний сервіс обміну повідомленнями ICQ в черговий раз змінив власника. Ним став інвестиційний фонд Digital Sky Technologies (DST), який купив мессенджер у американської інтернет-компанії AOL за $187,5 млн. - удвічі меншу суму, ніж була заплачена колись творцям ICQ.
Сама AOL придбала ICQ в ізраїльської Mirabilis в 1998 р. за $400 млн. За 12 років ICQ набрала 32 млн. щомісячних користувачів, її основна аудиторія - в Росії, Німеччині, Чехії, Ізраїлі та Україні. Незважаючи на зусилля AOL, в США ICQ не змогла увійти навіть до десятки популярних мессенджерів.
Про те, що AOL виставила ICQ на продаж, стало відомо в листопаді 2009 р. Компанія зробила це в рамках реструктуризації. ICQ, яка не набула популярності в США, стала непрофільним активом.
Окрім DST, переговори з AOL про покупку ICQ вели російська компанія "Профмедіа" Володимира Потаніна, китайська Tencent і південноафриканська Naspers. Проте "Профмедіа" запропонувала за популярний мессенджер всього $120 млн., а китайці вважали за краще укласти партнерство. Нещодавно Tencent придбала за $300 млн. 10,2% привілейованих і 0,51% голосуючих акцій DST. Таким чином, фактично гроші на придбання ICQ російський фонд отримав від іншого учасника тендеру.
"Придбання ICQ - стратегічний крок в розвитку нашого бізнесу в Росії і Східній Європі. Багатолітня історія бренду ICQ і значна база постійних лояльних користувачів надають дуже привабливу можливість для подальшого посилення наших позицій в регіоні", - заявив гендиректор DST Юрій Мільнер.
Інвестфонд вже володіє частками в деяких ресурсах російського інтернету і популярних соціальних мережах. Так, в DST є пакети акцій поштової компанії Mail.ru, виробника онлайн-ігор Astrum Online Entertainment, мереж "Одноклассники.ру", "ВКонтакте" і Facebook.
Експерти передбачають, що після покупки функціонал ICQ буде інтегрований в можливості соціальних мереж. DST заявила, що бачить синергію цього проекту з деякими іншими компаніями, але поки не розкрила подробиці. Досі якоїсь синергії між активами DST не спостерігалося. Навпаки, всі вищезазначені ресурси благополучно конкурують на одному полі, намагаючись перебивати один у одного аудиторію.
Голова ради директорів і генеральний директор AOL Тім Армстронг, відзначив, що AOL "рада знайти гідний будинок для ICQ в особі DST". Глава американської компанії відзначив, що розвитку мессенджера має сприяти той факт, що він перейшов до інвестора, який має сильні позиції саме в тих регіонах, де популярна ICQ.
ICQ - не лише комп'ютерна програма-мессенджер, але і яка належить компанії протокол (зведення технічних правил) для обміну текстовими повідомленнями. Компанія недоотримує прибуток унаслідок того, що цим протоколом і базою користувачів користується не лише ICQ, але і аналогічні програми конкурентів, такі як QIP і Miranda, які до того ж не містять реклами і є розширюваними.
Основний заробіток ICQ надходить від баннерної і контекстної реклами, яку мессенджер показує своїм користувачам. Час від часу він намагається боротися з конкуруючими програмами-клієнтами, оновлюючи протокол. В результаті користувачі QIP і Miranda раз на декілька місяців відключаються від серверів, на яких зберігається база користувачів ICQ. Але ненадовго: протягом одного дня розробникам завжди удавалося вирішити проблеми з підключенням.
Досі ICQ, штаб-квартира якої розташована в Ізраїлі, не намагалася боротися через суд з несанкціонованими підключеннями, хоча володіє авторськими правами на протокол. Після переходу ICQ від громіздкої і пасивної AOL до нового власника можуть бути прийняті крутіші заходи антиконкурентної боротьби.
Придбання ICQ - це не перший досвід росіян по отриманню контролю над американськими інтернет-додатками. У жовтні 2006 р. компанія "СУП" за $5 млн. придбала у американського розробника Six Apart права на управління російськомовним сегментом найпопулярнішого в світі блогерського сервісу LiveJournal. Економічний сенс таких покупок очевидний, бо власникові, який базується в Росії, простіше продавати рекламу для російської аудиторії. Проте продаж LiveJournal багатьма користувачами був сприйнятий досить негативно через сумніви в окупності подібних інвестицій і підозрінь в тому, що перехід до російських власників здійснюється на користь урядових служб для контролю над інтернет-аудиторією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас