Демократи опинились в опозиціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демократи опинились в опозиціях

Казна та Політика
468
27 квітня український парламент вніс зміни до закону "Про регламент Верховної ради України", згідно з якими тепер може існувати декілька опозицій. Окрім цього, правляча коаліція спростила процедуру обрання першого віце-спікера. Поки що єдина опозиція говорить про утиск її прав і закликає всі опозиційні сили бути згуртованими перед лицем небезпеки.
Роздроблена опозиція
Норма про існування декількох опозицій може серйозно підірвати єдність існуючих опонентів влади і привести до створення кишенькових коаліцій. Принаймні, в цьому впевнені в БЮТ. "Фактично це легалізація кишенькової опозиції, оскільки така норма дає можливість створювати будь-яку кількість опозиційних фракцій для того, щоб не допустити реального опору парламенту чинній владі", - обурюється заступник глави парламентського комітету з питань регламенту "бютівець" Сергій Сас. З тим, хто буде "кишеньковою опозицією", в БЮТ визначилися давно. Ще в січні 2009 року Юлія Тимошенко звинуватила Арсенія Яценюка в тому, що він спонсорується Дмитром Фірташем. "У кулуарах Верховної ради всі пов'язують Яценюка з Фірташем. Всі говорять, що Фірташ фінансує цей новий молодий проект", - сказала тоді лідер БЮТ. Яценюк на такі слова образився. "Це брудні технології... Хай так не переживають: до президентських виборів ще далеко", - сказав нинішній лідер "Фронту змін". Другий в черзі на роль "кишенькової опозиції" - Віктор Ющенко і ті політичні сили, які його підтримують. Сам Ющенко після свого відходу з посади президента України обіцяв подумати над створенням нового політичного проекту, який "зможе об'єднати всю Україну". Звісно, без Тимошенко. Після суботнього мітингу сил опозиції біля стін Верховної ради, здавалося б, вона об'єднуватиметься. Але не так все вийшло, як хотілося б. В день прийняття поправок до закону "Про регламент" Віктор Ющенко остаточно розвіяв усі сумніви - об'єднуватися з Тимошенко його політична сила не буде. "Що таке об'єднання з Тимошенко, скажіть мені? Я двічі об'єднувався з Тимошенко, об'єднувався і результат був один - глибоке і ще глибше роздроблення патріотичних і демократичних сил", - сказав екс-президент України.
Тим часом Тимошенко все ще сподівається зібрати опозиційні сили під одне крило. "Чим би не докоряв мені сьогодні Віктор Андрійович, інший лідер опозиції, я зі свого боку робитиму все лише на об'єднання. Я не відповідатиму неправдою на неправду, злом на зло, агресією на агресію в демократичному таборі. Зараз лише об'єднання, я всіх до цього закликаю", - відповіла на слова екс-президента Юлія Володимирівна. А на наступного дня на сайті БЮТ з'явилося її звернення, в якому Тимошенко виступає за створення органу, який би міг координувати дії опозиції. "Я переконана, що в Україні має бути створений координаційний орган. Не має значення навіть, яку він носитиме назву. Координаційний орган, де мають за один стіл сісти всі лідери опозиційних партій, всі регіональні лідери і, крім того, - лідери громадської думки", - сказала Тимошенко.
Проте, не виключено, що в разі провалу ідеї об'єднаної опозиції, "на горіхи" дістанеться все тим же Ющенком і Яценюку. Саме їх політичні сили назвуть "кишеньковими опозиціями", адже лише ці політичні сили мають хоч якусь вагу на політичній арені. Анатолій Гриценко, який почав часто з'являтися в медіа-просторі після підписання "харківського пакту", - поки дуже слабкий гравець, аби з ним рахуватися. Судячи з його риторики, він це усвідомлює. А тому в риториці не відстає від Тимошенко, у тому числі і в питаннях, що стосуються опозиції. Так, описуючи події в українському парламенті в день ратифікації угоди з ЧФ РФ, Гриценко пише: "Опозиція - в тому стані, в якому вона є, - виснажена, роз'єднана, з козачками і зрадниками всередині, сьогодні зробила максимум можливого".
Таким чином, Юлії Володимирівні необхідно привернути на свій бік дві політсили - Яценюка і Ющенка. І навряд чи їй це вдасться. Тандем Ющенка-Тимошенко українці звикли сприймати як провальний, невдалий і безперспективний. За період президентства Ющенка нормальні стосунки у нього з Тимошенко були лише в перші місяці після обрання його президентом. А далі була ворожнеча жорсткіша, ніж протистояння з "регіоналами". А Яценюк навряд чи захоче йти прикладу Сергія Тігіпка і піти в тінь більш ваговитого політичного гравця. Зараз Тігіпко фактично зник з медіапростору. ЗМІ згадують про нього не стільки як про окремого політичного гравця, скільки як про одного з віце-прем'єрів, який не має реального впливу на урядову політику в увіреній йому сфері. Але навіть якщо станеться диво і Тимошенко об'єднається з цими політиками, їй доведеться завойовувати довіру пересічних українців. Поки, згідно з опитуванням компанії Research & Branding Group, 50% громадян України вважають, що зараз немає сильної опозиції. Крім того, 38% опитаних вважають, що Тимошенко є єдиним лідером опозиції, з чим не згодні 47% респондентів.
Паперові погрози
Наскільки важливі прийняті поправки до закону "Про регламент"? Невже їх неприйняття забезпечило б опозиції монолітність? Навряд чи. Як показує практика, успішність опозиції в демократичних державах не завжди залежить від законодавчого закріплення її унікальності. Лише одна країна в Європі має закон, що регламентує діяльність опозиції, - Португалія. Скільки б БЮТ не намагався протягнути "закон про опозицію", цій політичній силі варто пам'ятати: такий закон - не панацея. Так само як і внесені зміни до регламенту Верховної ради. Які права в опозиції відповідно до регламенту? По суті - жодних істотних. Так, опозиціонери можуть виступати 5 хвилин з низки найважливіших питань. Так, опозиційний уряд може отримувати звіти від Кабміну і "готувати пропозиції". Контроль над здійсненням бюджету можливий опозицією лише "в рамках парламентського контролю". Як і багато іншого. Тобто "офіційний" опозиціонер мінімально відрізняється від опозиціонера "неофіційного". На ефективність діяльності опозиції ці зміни не вплинуть. Якщо, звичайно, ця ефективність є.
Так, показовим є той факт, що Юлія Тимошенко, яка закликає об'єднатися всі опозиційні організації, і "консолідувати політичні сили в кожному регіоні нашої держави, в кожній області, місті, районі" не може устежити за власною політичною силою. 29 квітня п'ятеро депутатів Харківської міськради заявили про створення депутатської групи "Харків - Вперед!" Ці депутати раніше вийшли з партії "Батьківщина" через незгоду з політикою Тимошенко. Таким чином, що б не говорила Юлія Володимирівна, але зміни до регламенту Верховної ради не зачіпають міськради. А "опозиція" дробиться і на нижчих рівнях.
Не менш демонстративним є і той факт, що вперше подібні зміни до регламенту запропонували внести 15 березня депутати-"нунсівці" Микола Мартиненко і Анатолій Матвієнко, які до правлячої коаліції не входять. Але і Тимошенко не дуже тішать. Це означає, що і до 27 квітня коаліція була не дуже монолітною. І Тимошенко це прекрасно усвідомлювала. Адже саме 15 березня, коли законопроект Матвієнка і Мартиненка розглядався в парламенті, вона сказала: "Потрібно мати мужність визнати помилки протиборства між демократичними силами, але визнати їх для того, щоб більше не допускати". І сьогоднішня політична дійсність свідчить, що опозиції далеко до єдності. Адже єдності не було і тоді, коли ці політсили були при владі.
Для того щоб хоч якось змінити ситуацію, потрібно міняти не лише регламент, потрібно міняти виборче законодавство - заборонити нарешті виборчі блоки партій. Це стане гарантією не попадання до парламенту "збірних солянок" на кшталт НУ-НС, які часто і є "слабкою ланкою" що в правлячій коаліції, що в опозиції. По-друге, необхідно відмовитися від практики входження до правлячої коаліції окремих депутатів. Окрім законодавчих ініціатив, необхідні зусилля і з боку керівництва партій. Пора б нарешті попрацювати. Хоч би трохи. Хоч би головою. І ретельно обдумувати виборчі списки, а не наповнювати їх "грошовими мішками", які при слушній нагоді перекинуться до опонента. У цьому політикам міг би допомогти народ - досить лише зробити виборчі списки відкритими.
Інакше можна хоч в Конституції прописати "унікальність" опозиції в парламенті. Згуртованішою від цього вона не стане.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас