Реформу МВФ відкладено до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформу МВФ відкладено до кінця року

Казна та Політика
348
Країнам, що розвиваються, не вдалося добитися розширення своєї квоти в Міжнародному валютному фонді (МВФ). Рішення цього питання відкладене до січня 2011 р. Квота голосів країн, що розвиваються, в управлінні МВФ має бути збільшена в рамках реалізації зобов'язання лідерів "великої двадцятки", даного на саміті в Пітсбургу, перерозподілити квоти "на користь динамічних ринків, що формуються, і країн, що розвиваються, передавши не менше 5% від перепредставлених країн недопредставленим, використовуючи як стартову основу поточну формулу розрахунку квот".
Європейці, яким доведеться стримати свій вплив у фонді, прагнуть зв'язати питання квот з іншими аспектами реформування МВФ, що веде до затягування конкретного рішення. У комюніке зустрічі міністрів фінансів "великої двадцятки" з'явився заклик до МВФ надати план реформування "квот і управління" до листопадового саміту "великої двадцятки" в Сеулі. А Міжнародний валютний і фінансовий комітет МВФ, що складається з 24 міністрів фінансів під головуванням єгиптянина Юссефа Бутроса-Галі, заявив в своєму комюніке: "Ми взяли зобов'язання завершити перегляд квот до січня 2011 р. і паралельно провести інші реформи управління".
Таким чином, до кінця року має бути прискорена розробка нової системи виборів керівництва МВФ, визначені склад і розмір ради директорів, а також компетенція міністрів в системі прийняття рішень, заново визначені правила, що стосуються рішень, що приймаються більшістю голосів.
Представники найбільших країн ЄС прагнуть залишити якомога більше своїх представників у раді директорів МВФ, при цьому функції ради перерозподілити на користь міністрів. Так, за кожну частку відсотка втрачених квот в МВФ європейці налаштовані отримати компенсацію. У свою чергу секретар казначейства США Тімоті Гейтнер заявив, що з метою зміцнення показності й ефективності ради директорів МВФ Штати підтримують скорочення загального числа мандатів у раді директорів при одночасному збереженні в раді існуючих мандатів країн із зростаючими ринками і держав, що розвиваються.
США підтримують збільшення впливу в МВФ країн, що розвиваються, за рахунок своїх союзників в Європі. Тімоті Гейтнер заявив, що США за реформування МВФ і збільшення квот і права голосу країн із зростаючими ринками і держав, що розвиваються. "В якості найважливішої міри я закликаю всіх членів затвердити проект квот, розроблений в 2008 р.", - заявив він.
Керівні органи МВФ закликають до реформи світового фінансового сектора. "Зміцнення фінансового регулювання, нагляду і стійкості фінансової системи залишається критично важливим завданням, виконання якого ще не завершене. Ми згодні подвоїти зусилля для вироблення спільного послідовного підходу до стабільної глобальної фінансової системи, яка може підтримати економічний підйом", - йдеться в комюніке Міжнародного валютного і фінансового комітету, що направляє політику МВФ.
Директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан застерігає, що країни з розвиненою економікою, що намагаються закрити проломи у фінансовому регулюванні, ризикують створити суперечливі режими регулювання, які приведуть до нових проблем з координацією. "Правила гри мають бути практично однаковими або вони не повинні вступати в протиріччя один з одним в різних країнах світу. Координація не означає, що все повинно робитися однаково повсюдно, оскільки структура галузі і міра інтеграції не є однаковими, але коли щось робиться, ми повинні дивитися не лише на те, як це впливає на окрему країну, але і на наслідки для решти світу, з тим аби запобігти якому б то не було регулятивному арбітражу", - заявив директор-розпорядник МВФ. Він пообіцяв, що МВФ підготує доповідь про реформу системи регулювання до своїх наступних нарад.
У свою чергу міністр фінансів Бразилії Гідо Мантега стверджує, що основною проблемою МВФ залишається проблема легітимності. За його словами, "потрібно відновити розірваний зв'язок" між вагою країн в сучасній економіці і квотами в капіталі фонду. Крім того, Мантега стверджує, що в Пітсбургу (на саміті "великої двадцятки") були представлені переконливі аргументи на користь перерозподілу квот в МВФ, при якому зросте вплив країн, що розвиваються, має скласти не 5%, а 7%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас