Валютний збір приберуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний збір приберуть

Казна та Політика
916
Уряд запропонував Верховній Раді скасувати з 1 липня 2010 р. збір до Пенсійного фонду з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти. Оптимісти чекають зростання обсягів "білого" ринку валюти, песимісти - розхитування курсу.
Уряд зареєстрував в парламенті законопроект №6000 - проект державного бюджету на 2010 р. "Встановити, що з 1 липня 2010 р. збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з безготівкових операцій купівлі-продажу іноземної валюти за гривню не здійснюється", - окрім іншого, йдеться в документі.
Зараз збір в ПФ сплачується з розрахунку 0,5% від суми операції купівлі-продажу безготівкової інвалюти. Закони про введення додаткових зборів до Пенсійного фонду з операцій покупки валют, реалізації ювелірних виробів, при продажі легкових автомобілів, придбанні нерухомості були прийняті українським парламентом ще в 1998 р. Відтоді ставка збору в ПФ з операцій купівлі-продажу безготівкової валюти багато разів мінялася. Зокрема, в 2006 р. ставка збору була знижена з 1,5% до 1,3%, в 2007 р. - до 1%, в 2008 р. - до 0,5%, в 2009 р. - до 0,2%. У 2010 р., до прийняття держбюджету за ініціативою ПФ, ставка збору знов збільшилася з 0,2% до 0,5%.
Уряд має намір відмовитися від стягнення спеціального збору на пенсійні потреби з безготівкових операцій з купівлі/продажу валюти, незважаючи на планований дефіцит Пенсійного фонду в 2010 р. у розмірі 29,6 млрд. грн. Відповідні ініціативи відображають в супровідних матеріалах до проекту державного бюджету на 2010 р., текст якого розміщений на веб-сайті парламенту. Згідно з проектом кошторису Пенсійного фонду, його сукупні доходи (з врахуванням залишку на початок року) очікуються у розмірі 162,686 млрд. грн. (у 2009 р. - 151,92 млрд. грн.), тоді як загальні витрати - 192,282 млрд. грн. (167,068 млрд. грн.).
В супровідних документах до проекту держбюджету роз'яснюється, що за перше півріччя від цього збору очікується надходження 1,329 млрд. грн., тоді як за весь 2009 р. вони склали 1,054 млрд. грн. Різке зростання прогнозованої суми пов'язане з вже згаданим підвищенням ставки збору з 0,2% до 0,5%.
Аналітик банку, який входить до десятки найбільших, вважає, що скасування збору в ПФ значно підвищить ліквідність міжбанківського валютного ринку. "Банки можуть лише вітати скасування збору. Собівартість обмінних операцій значно знизиться, і для клієнтів банків купівля-продаж валюти буде привабливіше", - відзначив аналітик.
На думку співрозмовника, скасування збору в ПФ приведе на офіційний міжбанк нових клієнтів. Зараз існує "сірий" ринок, коли невеликі імпортери забезпечують свої потреби у валюті на готівковому ринку з тим, аби уникнути сплати збору в ПФ. "Незважаючи на стабілізацію курсу в останні місяці, за даними НБУ, обсяги покупки валюти населенням на готівковому ринку значно перевищують обсяг продажу валюти. Це відбувається тому, що деякі імпортери купують валюту на готівковому ринку. Якщо ж збір буде ліквідований, це підвищить привабливість виходу на міжбанк. Банкам це на руку, їх обороти зростуть", - вважає аналітик.
Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко прогнозує, що скасування збору в ПФ може призвести до розхитування курсу національної валюти в результаті спекулятивних операцій на ринку. "У попередні роки збір до Пенсійного фонду виконував функції свого роду податку на експортерів. Вважалося, що компанії, які продають валюту, непогано себе почувають і можуть поділитися з ПФ. Іншими словами, збір на покупку-продаж безготівкової валюти був важливим стабілізатором Пенсійного фонду, тоді як останній був інструментом валютної політики", - сказав Яременко.
Він нагадав, що за скасування збору до Пенсійного фонду завжди ратував Міжнародний валютний фонд (МВФ). "З 2006 р. МВФ завжди пропонував скасувати збір в ПФ, бо виступав за лібералізацію валютного ринку за прикладом розвинених країн. Проте криза змінила підходи в цих країнах. Багато хто з них повернувся до старих норм, які передбачають обкладення операцій на валютному ринку спеціалізованими податками. Це інструмент боротьби із спекулятивними операціями, оскільки, коли різниця в курсах купівлі і продажу не більша від розміру цього збору або податку, тоді така спекулятивна операція стає невигідною", - сказав Яременко. Незважаючи на це, в своїх рекомендаціях Україні, на думку співрозмовника, МВФ користується старими рецептами, попри істотні зміни, які сталися на фінансових і валютних ринках у зв'язку з кризою.
Проте не всі експерти чекають зростання спекуляцій. "Саме по собі скасування збору в ПФ не може призвести до розхитування курсу національної валюти. Торік збір був понижений до 0,2%, але це не мало наслідків для курсу", - вважає директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси і кредит" Андрій Войтенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас