Аналітики: Реальний дефіцит бюджету в 2010 році може скласти 5,8-6,3% від ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Реальний дефіцит бюджету в 2010 році може скласти 5,8-6,3% від ВВП

Казна та Політика
339
"Прибуткова частина державного бюджету дещо завищена. Реальний дефіцит бюджету в 2010 році може скласти 5,8-6,3% від ВВП, що більше, ніж прогнозований показник 5,13% від ВВП", - відзначив Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB.
Передбачається, що дефіцит бюджету наполовину буде профінансований за рахунок зовнішніх позик. Таким чином, з кредиту МВФ планується виділити 16 млрд. грн., тоді як в 2009 році даний показник склав 54,23 млрд. грн. Уряд також вперше з 2007 року має намір вийти на зовнішній ринок і розмістити облігації зовнішньої державної позики на суму 10,4 млрд. грн. Решту коштів планується компенсувати за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики на внутрішньому ринку в розмірі 49,128 млрд. грн., а також за рахунок програми приватизації. У випадку якщо уряду не вдасться реалізувати плани з приватизації і розміщення облігацій зовнішньої позики для погашення дефіциту бюджету, то, ймовірно, будуть використані додаткові ресурси від МВФ або збільшені обсяги розміщення облігацій внутрішньої державної позики.
Очікується, що доходи державного бюджету в 2010 році складуть 267,452 млрд. грн., а витрати не перевищать - 323,556 млрд. грн. Зростання доходів в основному здійснюватиметься за рахунок збільшення податкових надходжень в порівнянні з минулим роком на 36,3%. Загальні надходження від податку на прибуток підприємств у поточному році мають скласти 40,485 млрд. грн., що на 24,3% більше, ніж в 2009 році. З врахуванням прогнозних темпів зростання виробництва в промисловості на рівні 8%, в торгівлі і в транспорті на 5%, а також в сільському господарстві і будівництві на рівні 1-2%, досягти такого результату буде важко. Викликає також сумнів у експертів заплановане збільшення можливості зборів до державного бюджету ПДВ в 2010 році на 40,5% і обсягів ввізних мит на 31%, тоді як зростання обсягів імпорту товарів і послуг до України очікується лише рівні на 5,8% в доларовому еквіваленті.
Розширення структури обслуговування дефіциту державного бюджету за рахунок програми приватизації і розміщення облігацій зовнішньої державної позики, на думку Миколи Івченка, призведе до меншого вилучення грошової маси з внутрішнього ринку для погашення дефіциту бюджету і, відповідно, з'явиться більше ресурсів для кредитування вітчизняної економіки.
"Курс долара США, закладений в державному бюджеті України на 2010 рік на рівні 8 грн. є досить реалістичним. Це передбачає можливість як подальшого зниження вартості американської валюти в Україні на тлі збільшення припливу інвестиційного, спекулятивного і кредитного капіталів, так і зростання вартості долара США в разі короткочасного відтоку частини "гарячого капіталу" з країни", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас