Китай обігнав Німеччину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обігнав Німеччину

Казна та Політика
767
Під час весняної сесії керівних органів МВФ і Світового банку було прийнято рішення про збільшення квоти голосів країн, що розвиваються, в управлінні капіталом основної кредитної організації Світового банку - Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР).
Країни, що розвиваються, отримують все більше впливу на політику, що проводиться міжнародними фінансовими організаціями. "Ми підтримали проведення реформи, спрямованої на розширення частки в МБРР країн, що розвиваються, і країн з перехідною економікою на 3,13%, привівши її до рівня в 47,19%. В порівнянні з 2008 р. цей показник збільшився на 4,59%. Рішення про реорганізацію також включає вибірковий приріст капіталу у розмірі $27,8 млрд., у тому числі акціонерний капітал в $1,6 млрд." - йдеться в комюніке, прийнятому за підсумками засідання комітету з розвитку Світового банку.
Подальше розширення квоти країн, що розвиваються, в Світовому банку намічене лише на 2015 р. "Для наступного перегляду часток ми вирішили скласти нову програму і "дорожню карту" для вироблення динамічної формули, що відображає принципи, прийняті на Стамбульській зустрічі (восени 2009 р.), а також яка би сприяла підтримці і захисту голосів найбідніших або маленьких держав", - йдеться в комюніке.
Також було вирішено збільшити квоту країн, що розвиваються, в Міжнародній фінансовій корпорації (IFC, організації Світового банку, яка займається залученням приватних інвестицій в країни, що розвиваються) - до 39,48%.
Найбільше від перерозподілу квот виграв Китай, частка якого була збільшена з 2,78% до 4,42%. В результаті в Світовому банку Китай став впливовішим, ніж Німеччина, Франція і Великобританія. Також помітно були збільшені квоти Індії (з 2,77% до 2,91%), Бразилії (з 2,06% до 2,26%) і Південної Кореї (з 1% до 1,6%). Квоту Росії в Світовому банку передбачалося зменшити у зв'язку зі зниженням частки російської економіки в світовому ВВП. Проте внаслідок компромісу було вирішено залишити російську квоту на рівні 2,77%, що Росія вважає своїм успіхом.
Вплив багатьох розвинених країн в Світовому банку зменшився, вони втратили частину своїх квот. Так, частка Японії знизилася з 7,62% до 6,84%, Німеччини - з 4,35% до 4%, Франції - з 4,17% до 3,75%. Також в Світовому банку були зменшені квоти Бельгії, Нідерландів і Великобританії. Питома вага в світовій економіці розвинених країн скоротилася у зв'язку з розширенням впливу економік світу, що розвивається, і унаслідок нещодавньої глобальної кризи. Проте США удалося зберегти найбільшу вагу в Світовому банку, їх квота складає 15,85%.
"Частка Китаю збільшилася у зв'язку зі зміцненням його позицій в світовій економіці", - заявив президент Світового банку Роберт Зеллік. За його словами, Китай став третім після США і Японії найбільш впливовим членом Світового банку. "Нам потрібно залишити застарілі концепції третього світу в історії. Сьогодні світ рухається до нової багатополярної економіки, що швидко розвивається", - заявив Зеллік.
В той же час країни Африки і Бразилія як і раніше вважають себе несправедливо ущемленими і недостатньо представленими в міжнародних фінансових організаціях. Міністр фінансів Південно-Африканської Республіки Правін Гордхан висловив співчуття у зв'язку з тим, що деякі економіки отримали додаткові переваги замість скорочення квот (однією з таких країн стала Росія). "Ми розчаровані тим, що в результаті все прийшло до розбавлення квот деяких країн субекваторіальної Африки, незважаючи на те що всі розуміють необхідність надання їм допомоги", - сказав Гордхан. За його словами, "необхідно зробити більше, щоб уникнути подібних ситуацій".
Міністр фінансів Бразилії Гіду Мантега також вважає, що країни з економіками, що розвиваються, поки не мають квот, відповідних їхній вазі і ролі в світовій економіці. "До 2015 р., на який намічений новий перегляд системи квот, має бути, принаймні, паритет у зв'язку з швидкими змінами в економіці", - заявив Мантега. Поки ж країни, що розвиваються, констатують, що Світовий банк не зумів сформувати систему автоматичної зміни прав голосу, які були б пов'язані зі змінами економічної ваги країни в світовій економіці.
Рішення комітету з розвитку Світового банку критикують і за те, що від недостатніх змін виграли заможні країни. "Лукаво з боку банку заявляти, що право голосу країн, що розвиваються, зросло на 3%, коли в цей список країн входять Саудівська Аравія і Угорщина", - сказав представник британської добродійної організації Oxfam Елізабет Стюарт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас