"Нафтогаз" роблять рупором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" роблять рупором

Енергетика
461
НАК "Нафтогаз України" стає публічним учасником політичних баталій, пов'язаних з підписанням нових українсько-російських газових угод, через які продовжений термін базування Чорноморського флоту РФ в Криму до 2042 р.
Нове керівництво нафтогазової галузі прагне довести економічну доцільність нових газових домовленостей, підписаних за участю президента України Віктора Януковича і його російського візаві Дмитра Медвєдєва минулого тижня в Харкові. Вчора ініціативу підхопила НАК "Нафтогаз України", розповсюдивши дві заяви - від імені компанії і її трудового колективу, адресовані опозиційним політикам.
Трудовий колектив "Нафтогазу" стараннями прес-служби компанії звернувся до екс-прем’єра, яка відома своєю непримиренною ворожнечею з нинішнім міністром палива і енергетики Юрієм Бойком. "Шановний екс-прем’єр-міністр, звертаємо увагу, що саме під Вашим тиском і за Вашої участі в січні 2009 р. був підписаний кабальний контракт між НАК і "Газпромом", який поставив під загрозу існування підприємств нафтогазової галузі України. Ця "перемога" привела до підвищення цін на газ і зупинки більшості промислових підприємств, а "Нафтогаз" за рік наростив близько 27 млрд. грн. боргів", - сказано в зверненні від імені працівників компанії.
На відміну від "Нафтогазу", який виявився учасником політичного протистояння на високому рівні, Юлія Тимошенко вважала за краще залишити без уваги заяву НАК і концентрувалася на переговорах з колегами по опозиції, аби перешкодити ратифікації домовленостей про продовження до 2042 р. терміну базування російського Чорноморського флоту в Криму.
Більшість українських експертів, як і раніше, не бачать в нових умовах українсько-російської газової співпраці великої вигоди для найбільшого держхолдингу, в якому сконцентровані основні фінансові потоки нафтогазової галузі. Проте коріння ситуації, що склалася, на їхню думку, йде з часів прем'єрства Юлії Тимошенко.
Зокрема, на думку Олександра Тодійчука, президента Київського міжнародного енергетичного клубу, "через два-три роки українська влада знову буде змушена повертатися до питання ціни на газ і знову чимось жертвувати ради чергового перегляду умов постачань, оскільки газові ціни для України можуть знову стати несправедливими". "Якщо вигоди України сумнівні, то "Газпром" виграв, отримавши гарантії з українського боку щодо підвищення об'ємів закупівель російського газу на 3 млрд. куб. м", - відзначив експерт.
В той же час в уряді продовжують робити акцент на перевагах домовленостей, досягнутих Україною і Росією минулого тижня. "Ця угода відкриває для нас шлях і до інших - вигідних для нас - угод. Наприклад, транзит газу. Якщо ми зуміємо переконати Європейський союз і Росію вкласти кошти в модернізацію нашої газотранспортної системи, то ми можемо мати близько $6 млрд. на рік доходів лише від однієї газотранспортної системи", - заявив прем'єр Микола Азаров.
Глава уряду також відзначив, що зниження ціни на російський газ дозволить Україні вже цього року заощадити близько $3 млрд. "Ми дивимося, за рахунок чого ми зможемо зараз забезпечити життя наших людей краще, за рахунок чого ми зможемо забезпечити розвиток нашої економіки", - сказав він.
А російський віце-прем'єр-міністр фінансів Олексій Кудрін звернув вчора увагу на інші вигоди. Україна, за його словами, "не змогла б погоджувати параметри співпраці з Міжнародним валютним фондом без угоди з Росією про зниження цін на газ". "Зараз параметри ще не затверджені, але для вирішення завдання з'явився хороший шанс", - виказав упевненість чиновник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас