"Нафтогаз" може втратити 35 млн дол. через зниження ставки транзиту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" може втратити 35 млн дол. через зниження ставки транзиту російського газу

Енергетика
336
Якщо для України ціна газу з другого кварталу зменшиться приблизно до 230 дол. за 1 тис. куб. м, то, за попередніми розрахунками, на 0,24 дол. знизиться і ставка транзитного тарифу, оскільки вона прив'язана у формулі до ціни газу, і складе близько 2,6 дол. за транспортування 1 тис. куб. м на 100 км. газопроводу. Про це заявив начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя ВАТ "Газпром" Анатолій Подмишальський, пише "Дзеркало тижня".
Як пояснив Подмишальський, в цій сумі 2,04 дол. - складова тарифу, залежна лише від інфляції в Євросоюзі, а близько 0,8 дол. - паливна складова. Якщо врахувати, що на 2010 р. "Газпром" заявив об'єм транзиту через територію України в 116 млрд. куб. м, то через зниження ставки транзиту "Нафтогаз" може втратити, за приблизними розрахунками, близько 35 млн. дол.
Нагадаємо, 21 квітня ц.р. Президент України Віктор Янукович і Президент РФ Дмитро Медведєв підписали газовий контракт з 30-процентною знижкою від формульної ціни. За словами російського президента, знижка у розмірі 30%, надана українській стороні російською, буде врахована в рахунок орендної плати за перебування Чорноморського флоту (ЧФ) Російської Федерації (РФ) в Севастополі. У свою чергу, В.Янукович відзначив, що заощаджені 4 млрд дол. Україна планує направити на "соціальні потреби, інвестиційні проекти і розвиток Збройних сил України".
Сторони також досягли домовленості про те, що 80% вартостей транзиту газу "Газпром" оплачуватиме до 6 числа наступного місяця, решту 20% - відповідно до діючого контракту на транзит - до 20 числа наступного місяця.
Як повідомила прес-служба "Газпрому", формула ціни і умова "бери або плати" залишаються без змін. Зниження ціни на газ для України складе 100 дол. за 1 тис. куб. м газу, але не більше 30% від ціни газу, і розповсюджуватиметься на об'єми постачань 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в подальші роки. Дані параметри передбачені доповненнями до контракту на постачання природного газу між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" від 19 січня 2009 р., підписаними в ході візиту президента РФ Дмитра Медведєва до України.
При цьому платежі за газ "Нафтогаз України" здійснюватиме зі знижкою на величину зниження експортного мита при постачаннях газу до України, яка встановлюється урядом РФ. У підписаному доповненні також скасовані пункти контракту, що відносяться до взаємних штрафних санкцій, які, як підкреслили в "Газпромі", на практиці не застосовувалися. Річна контрактна кількість газу в 2010 р., як вже повідомлялося, складе 36,5 млрд. куб. м.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас