Безмежна трагедія Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безмежна трагедія Греції

Казна та Політика
3202
Боргові проблеми Греції не такі серйозні, як нам здавалося. Вони ще серйозніші.
Греція звернулася до своїх сусідів з офіційним проханням про допомогу. Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу оголосив про прийняття наданого Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом пакету заходів обсягом 45 млрд. євро, направлених на виведення країни з боргової кризи.
Папандреу нарікає на те, що ринки не дають Греції час, необхідний для відновлення економіки, і зростаючі процентні ставки загрожують звести нанівець ефект від болісних заходів жорсткої бюджетної економії.
Рішення звернутися до партнерів по допомогу було викликане численними болючими ударами, які Греція останнім часом отримує практично щодня.
Вчора міжнародне рейтингове агентство Moody’s знизило суверенний рейтинг Греції на один рівень до А3 з A2. При цьому рейтинг поміщений в список перегляд з можливістю подальшого пониження.
Крім того, статистичне управління Eurostat заявило, що бюджетний дефіцит Греції торік виявився вищим, ніж країна його оцінювала.
Можливо, останній акт європейського фарсу справді докорінно змінить настрій гравців, а може, він лише викличе дрібне тремтіння перед неминучим крупним потрясінням, але це точно ще не кінець.
В цьому і полягає проблема фінансової влади країн Європи, коли вони намагаються приструнити інвесторів. Вони нікого просто не слухатимуть.
Коли в макроекономіці виникає велика проблема, інвестори бажають бачити активні дії. Вони чекають, що по телевізору покажуть важливих чиновників країн, які екстрено зібралися, з сумними обличчями і хорошим планом дій. Вони міркують так: «Ну добре, розкажіть нам, до чого ми маємо бути готові, і житимемо далі».
Одного лише вигляду Грінспена, який рішучою ходою заходить до свого офісу, аби зробити декілька дзвінків, зазвичай було достатньо.
Але ці часи минули.
Болісна проблема грецького боргу ніяк не хоче вирішуватися. Його обсяг величезний, та ще ці безконечні спори між країнами Євросоюзу і Міжнародним валютним фондом про те, хто допоможе Греції. Є ще багатші країни Європи, які відмовляються видавати Греції гроші на очах в невдоволеної публіки.
Німеччина активно виступала проти виділення коштів Греції. Сьогодні Берлін наполіг на тому, щоб Афіни представили переконливу програму жорсткої економії бюджетних коштів. Лише після цього Німеччина погодиться зробити свій внесок до пакету допомоги.
Хоча рішення про виділення допомоги і було погоджено, піде ще багато часу, перш ніж Афіни отримають гроші. Так, канцлер Ангела Меркель заявила, що Греція, яка попросила активувати механізм надання їй багатомільярдних позик, не отримає рятівних кредитів, поки не завершаться переговори з МВФ.
Виділення коштів має схвалити також парламент Німеччини. Зазвичай на це йдуть місяці, хоча в розпал кризи восени 2008 року законопроект про підтримку банків був прийнятий за чотири дні.
Ринки непогано тримаються, враховуючи, що з початку року на всіх передовицях відомості про Грецію. Так званий ринок ризику, який продовжував утримувати жадібних до прибутку інвесторів в акціях, виявився живучий, незважаючи на зяючі діри.
Але він не вічний. На Грецію припадає 2% від ВВП Євросоюзу. Ринку ризику можна буде сподіватися лише на вищі сили, якщо крупніший і обмежений в коштах член Єврозони вирішить, що йому теж потрібна фінансова підтримка.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас