Експерти: Перегляд справи про злиття "Київстару" і "Вимпелкому" дозволить АМКУ уникнути оскарження його ж рішення в майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Перегляд справи про злиття "Київстару" і "Вимпелкому" дозволить АМКУ уникнути оскарження його ж рішення в майбутньому

439
Перегляд справи норвезької Telenor і російської "Альфа-груп" про об'єднання часток в російському ВАТ "Вимпелком" і ЗАТ "Київстар GSM" (Київ) дозволить Антимонопольному комітету України (АМКУ) попередити можливе оскарження його остаточного рішення одним з учасників операції, вважає партнер Міжнародної юридичної групи Astapov Lawyers Олег Мальський.
Коментуючи рішення АМКУ щодо перегляду справи про злиття вказаних мобільних операторів, він сказав: "В Україні існує прецедент, коли рішення АМКУ були оскаржені саме на підставі неправильного розрахунку частки на ринку (одна з підстав для перегляду справи АМКУ– ред.), і щоб уникнути подібного сценарію АМКУ вирішив задовольнити запит і переглянути своє рішення з детальнішим його вивченням".
В той же час юрист відзначив, що в цілому операція може бути дозволена навіть при досить високих частках на ринку її учасників. "Як правило, це відбувається або при прийнятті учасниками додаткових зобов'язань, вказаних антимонопольним органом, або за наявності економічних вигод від злиття, що перевищують можливі негативні наслідки", - відзначив О.Мальський.
Він пояснив, що, згідно з законом про захист економічної конкуренції, органи АМКУ за власною ініціативою або за заявою осіб можуть переглянути рішення, прийняті ними у справах про порушення законодавства стосовно захисту економічної конкуренції в разі, якщо вони були прийняті на підставі недостовірної інформації, що призвело до ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення.
В той же час О.Мальський відзначив, що, згідно з цим самим законом, існує процедура схвалення концентрації часток Кабінетом міністрів України в разі, якщо операція не схвалена АМКУ і її ефект більше позитивний, ніж негативний.
Як повідомлялося, глава АМКУ Олексій Костусєв у четвер, 22 квітня, заявив про призупинення рішення про дачу дозволу на операцію Telenor і Altimo з об'єднання часток в "Вимпелкому" і "Київстарі" в нову компанію Vimpelcom Ltd. до перегляду справи. При перегляді керівник відомства пообіцяв врахувати пропозиції мобільного оператора "Астеліт" щодо аналізу прибуткової структури ринку і розподілу радіочастотного спектру, на що піде не менше місяця. На цей період учасникам операції заборонено проводити які-небудь дії із злиття активів.
"Київстар" є найбільшим українським оператором стільникового зв'язку, а також готує проект розвитку фіксованих послуг - широкосмугового інтернет-доступу і кабельного телебачення. Кількість абонентів компанії складає 22 млн (по кількості сім-карт) зі всіх 55,37 млн українських абонентів. Чиста реалізація оператора за 2009 рік, згідно офіційної звітності, склала 11,6 млрд грн.
"Вимпелком" володіє в Україні ЗАТ "Українські радіосистеми" і ТОВ "Голден Телеком". При цьому обидва володіють ліцензіями на мобільний зв'язок в GSM-стандарті, проте "Голден Телеком" спеціалізується на фіксованому зв'язку, розвиваючи проект послуг широкосмугового інтернет-доступу в роздрібному сегменті (на кінець 2009 року понад 100 тис. абонентів).
Кількість абонентів мобільного зв'язку "Вимпелкому" в Україні складає близько 2 млн. Чистий дохід від послуг стільникового зв'язку "Вимпелкому" в Україні, згідно з офіційною звітністю склав 898 млн грн.
Чисті виторги ЗАТ "Український мобільний зв'язок" і ТОВ "Астеліт" за 2009 рік, згідно звітностям компаній склали відповідно 8,17 млрд грн. і 2,74 млрд грн. Таким чином "Київстар" і активи "Вимпелкому" за 2009 рік отримали 53,4% доходів українського ринку мобільного зв'язку.
До того ж, за даними, озвученими в четвер АМКУ, "Київстар", "Українські радіосистеми" і "Голден Телеком" фактично використовують 58% смуг радіочастотного спектру, призначеного для технології GSM 900, і понад 50% радіочастотного ресурсу для технології GSM 1800.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас