Малий бізнес обміняють на пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес обміняють на пенсії

Казна та Політика
9338
Кабмін вирішив, що малий бізнес - це підходящий об'єкт в торгах з МВФ. Схоже, ним згодні пожертвувати заради виконання підвищених соцзобов'язань.
Минулого тижня Кабмін відправив МВФ "Лист про наміри" з проханням про "нову 30-місячну програму stand-by... На період з червня 2010 по грудень 2012 року". У документі прописано, що уряд, серед інших зобов'язань, забезпечить розширення бази оподаткування шляхом зниження межі обороту платників на спрощеній системі оподаткування до 300 тис. грн. як для фізичних, так і юридичних осіб (сьогодні фізособи, які платять єдиний податок, обмежені 500 тис. грн. на рік, юрособи - 1 млн. грн.)
Чиновники стверджують, що це було однією з вимог МВФ, тоді як експерти упевнені - це ініціатива самого Кабміну. Як би там не було, в українській практиці вже був прецедент, коли від фізосіб, які платять єдиний податок, вимагали обов'язкової реєстрації як платника ПДВ, якщо річний обсяг їх операцій перевищував 300 тис. грн. Ця норма діяла декілька місяців в 2005 році (тоді курс долара був 5,0).
Самі підприємці особливо із цього приводу не переймалися. Як сказав представник малого бізнесу, просто доведеться перереєструвати і подробити фірму, як це вже робилося в 2005-му - витрати на створення нових ПП набагато нижчі, ніж на оплату всіх існуючих податків і зборів.
Щоправда, особливої вигоди для держави від цього рішення не буде. "Не розумію, навіщо стимулювати бізнес до дроблення. Адже якщо це один підприємець, він бере на роботу людей і платить за них соціальні внески. Якщо ж кожен співробітник оформиться як платник єдиного податку, щоб укластися в запропоновані 300 тисяч, внески виявляться мінімальними", - вважає екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель.
Друге - це заява прем'єр-міністра Миколи Азарова про скорочення кількості видів діяльності, на які поширюється спрощена система. Розпливчасті формулювання протягом тижня оформилися в цілком конкретний законопроект. Що цікаво, пропозиція про скасування єдиного податку для цілих секторів знайшлася в широко розрекламованому главою Держкомпідприємництва проекті закону "Про родинне підприємство", який в теорії мав сприяти розвитку малого бізнесу в Україні.
В результаті з 2011 року пропонується викреслити із списку платників єдиного податку всіх, хто здійснює обмін валюти, виробляє або торгує підакцизними товарами, коштовностями, корисними копалинами, продає предмети мистецтва, пиво або просто зайнятий в оптовій торгівлі. Крім того, без діла будуть всі фінансові й інші компанії, які надають послуги: страхові брокери, страхові агенти, фінансові посередники, банки, кредитні спілки, ломбарди, страхові компанії, інвестиційні фонди, реєстратори цінних паперів, ретейлери, аудитори, рекламники і багато інших. Також в разі прийняття цього закону дія спрощеної системи не поширюватиметься на іноземців і осіб без громадянства.
Третє, що вказує на рішення збалансувати бюджет за рахунок малого бізнесу, - ліквідація регіональних відділень Держкомпідприємництва. Офіційно це рішення не оприлюднено, але, з чуток, такий наказ Михайло Бродський підписав ще 12 квітня. Але на регіональні відділення покладені обов'язки з експертизи нормативних актів місцевих органів влади, а саме: бар'єри на місцевому рівні викликають найбільше нарікань у малого бізнесу. Зараз банально нікому буде стежити за дотриманням прав підприємців на місцях. Бюджет же від цього отримає копійки - торік на оплату праці всіх співробітників комітету було витрачено менше 15 млн. грн.
Є і ще один сигнал, який далеко не всі пов'язують з утиском прав малого бізнесу. Минулого тижня ДПАУ виступила з ініціативою обмежити рух готівки для боротьби з виплатою зарплат "в конвертах". За словами заступника директора департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ Сергія Латиніна, "необхідно законодавчо обмежити рух готівкових коштів, залишивши обіг готівкових коштів для виплати зарплати і на відрядження". Але підприємства, які перебувають на загальній ставці оподаткування, і без того істотно ущемлені в цьому питанні - Нацбанк жорстко обмежує перелік операцій, для проведення яких юрособи можуть знімати готівку зі своїх поточних рахунків. А ось фізособи на єдиному податку - інша річ, для них обмежень немає. Щоправда, експерти кажуть, що особливого ефекту цей механізм не дасть, він лише ускладнить життя підприємцям. У хід підуть корпоративні і "зарплатні" банківські картки, обмеження на яких поширюватися навряд чи буде.
Всі разом ці ініціативи, на думку деяких аналітиків, здатні поховати малий бізнес як вид, бо на сьогодні його рентабельність часто не дозволяє сплатити всі податки, що існують в країні, і збори плюс їх адміністрування. "При цьому влада так і не хоче зрозуміти, що будь-яка ініціатива з закручування гайок з боку уряду безперспективна, поки це не стане обопільним бажанням влади і бізнесу", - пояснив один з київських бізнесменів.
Вікторія Пода
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас