Світовій економіці загрожує банківський націоналізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовій економіці загрожує банківський націоналізм

Валюта
520
У Вашингтоні для обговорення реформи світової фінансової системи зібралися міністри фінансів і глави центральних банків "групи двадцяти" (G20), проте з собою вони привезли не лише єдину думку про принципову необхідність удосконалень, але і принципові розбіжності про конкретні заходи, пише газета The Wall Street Journal.
Ці розбіжності, які загрожують перерости у відвертий "банківський націоналізм", відзначають експерти, можуть дорого обійтися стійкості всієї світової економіки.
З одного боку, розбіжності не здаються непереборними - питання про те, скільки коштів банки повинні відкладати як забезпечення на випадок непередбачених втрат, і які активи вважати найбільш ризикованими, можна вирішити. З іншого боку, у міру того, як економіки провідних країн світу виходять з рецесії, спогади про загрозу краху найбільших фінкомпаній, що проводили надмірно ризиковану політику і що мало не підірвали всю світову фінансову систему, стають не такими виразними, а з ними розсіюється і переконаність в необхідності жертвувати національними інтересами ради загального блага.
"Протистояння трьох ворожих цитаделей - США, Великобританії і Європи загрожує стати найгіршим зі всіх можливих наслідків кризи", - відзначив партнер юридичної компанії Allen & Oliver LLP Боб Пенн.
Всього рік тому на саміті G20 в Лондоні глави провідних економік світу зійшлися на думці, що існуючі угоди не відповідають вимогам часу і повинні піддатися всебічному оновленню. Проте, коли справа дійшла до конкретних кроків, з'ясувалося, що політики більш охоче захищають інтереси національних банків, побоюючись нашкодити крихкому відновленню економіки власних країн.
Відсутність єдності при обговоренні реформування фінансових систем і тим більше реалізації заходів в національному масштабі може призвести до того, що врешті-решт банки переводитимуть операції в ті країни, де регулювання виявиться найменш жорстким. Якщо ж під час переговорів не буде прийнято жодних загальнообов'язкових рішень, банки продовжать працювати в умовах застарілого законодавства, що вже раз привело світ до кризи.
Політики в США, наприклад, виступають проти "антиамериканських" пропозицій, які заборонять враховувати як резерви на випадок втрат деякі види особливо популярних в країні видів цінних паперів.
Французи незадоволені тим, що їхнім банкам, можливо, доведеться продати страхову частину бізнесу і істотно збільшити власний капітал.
Великобританія вимагає від американських банків влити додатковий капітал в свої британські підрозділи, посилаючись на те, що крах Lehman Brothers призвів до величезних збитків для банківської система країни і навчив британців не покладатися цілком на іноземних регуляторів.
Посилює ситуацію позиція найбільших банків, які намагаються впливати на політиків і громадську думку, наводячи цифри можливих втрат економіки від введення нового міжнародного законодавства. Так, найбільші американські банки заявили, що для того, щоб відповідати новим вимогам до капіталу, їм може бути потрібно провести розміщення нових боргових зобов'язань понад $1,5 трлн, що, поза сумнівом, обмежить можливості кредитування реального сектора. Французькі фінансові компанії запевняють, що реформа фінсектора може призвести до скорочення темпів зростання ВВП Франції в короткостроковій перспективі на 1,5 процентного пункту.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас