Політологи: Домовленості щодо газу і ЧФ вигідніші Росії, ніж Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політологи: Домовленості щодо газу і ЧФ вигідніші Росії, ніж Україні

Енергетика
998
Від домовленостей щодо зниження ціни на газ і продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України виграє швидше Росія, ніж Україна, вважають політологи.
"Виграш асиметричний - Росія виграла більше", - вважає директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. За його словами, ці домовленості були зумовлені тим, що самі умови переговорного процесу були вразливі для України, бо вона була зацікавлена в зниженні ціни на російський газ.
"Чи потрібно було йти на такі істотні політичні поступки - питання відкрите", - підкреслив він.
За його словами, Україна виграє економічно з точки зору зниження ціни на газ, і це тактичний виграш. Росія виграє стратегічно - як в плані своїх геополітичних військових інтересів, так і з точки зору збереження України у сфері своїх геополітичних інтересів ще на три десятки років. В той же час, вона виграє і економічно - не треба витрачатися на створення нової бази для ЧФ.
"І з цієї точки зору, звичайно ж, виграш Росії істотно більший", - підкреслив він.
Крім того, Росія набагато краще підійшла до самої тактики переговорного процесу, оскільки в Україні не обговорювалася саме така схема компромісу з газової проблеми.
"Мабуть, росіяни "викотили" проект договору буквально в останню мить. До речі, ми ще не знаємо, чи підписаний офіційний договір, чи йдеться про базові принципові домовленості. Якщо підписаний договір, то принциповий момент - чи брала участь українська сторона в підготовці цього договору, чи цей проект був підготовлений Росією, а українська сторона лише його підписала", - підкреслив політолог.
Він нагадав, що попередній договір про статус і умови базування ЧФ РФ на території України готувався обома сторонами, досить серйозний і ґрунтовний.
При цьому В.Фесенко вважає, що керівництво України "можливо, не повною мірою оцінило внутрішньополітичні наслідки цього договору". Зокрема, ці домовленості призведуть до сплеску загострення відносин між владою і опозицією, яка може заблокувати ратифікацію домовленості в парламенті.
"Ну і, звичайно ж, це стане ще однією темою, що розколює українське суспільство", - вважає В.Фесенко.
"Не думаю, що більшість українців висловляться проти цього договору. Все-таки значна частина наших громадян з симпатією ставиться до Росії, і досить нейтрально ставиться до теми перебування Чорноморського флоту Росії на території України", - підсумував він.
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також вважає нерівноцінними ці домовленості для обох сторін.
"Нова влада України, переживаючи жорстку фіскальну кризу і ситуацію промислового спаду, вирішила за будь-яку ціну знизити вартість постачань російського газу для українських промислових підприємств для того, щоб запустити мотор економічного зростання. І ця "будь-яка ціна" виявилася дуже високою із стратегічної і геополітичної точок зору. Принаймні, досить сумнівною", - сказав В.Карасьов агентству.
На його думку, "можна було знизити ціну на газ меншими поступками, які торкаються швидше економічної сфери, а не геополітичних питань, пов'язаних з перебуванням ЧФ РФ в Україні після 2017 року".
Він нагадав, що відповідно до Конституції на території України не допускається наявність військових баз інших держав, а додатковий протокол до великого російсько-українського договору від 1997 року передбачає перебування ЧФ РФ на території України до 2017 року.
"Нове ж рішення нової української влади про пролонгацію перебування ЧФ в Україні ще на 25 років, а можливо, і більше, несе в собі ризики не лише геополітичного, але і внутрішньополітичного характеру", - відзначив В.Карасьов.
Він допускає, що Верховна Рада ратифікує ці угоди, "але за рахунок посилення нестабільності як в українському правлячому класі, так і в суспільстві, бо і українську еліту, і суспільство може розколоти питання про перебування ЧФ РФ після 2017 року".
"Отримавши зниження ціни на газ, ми, можливо, піднімемо рентабельність деяких підприємств, крупних бізнесменів, тісно пов'язаних з нинішньою владою, але при цьому підсилимо нестабільність у державі", - підкреслив політолог.
Директор Київського інституту управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко нагадав, що згідно даним соціологічного опитування, проведеного інститутом, понад 65% громадян України не хочуть продовження договору про базування ЧФ РФ в Україні після 2017 року.
В той же час, на його думку, для населення України домовленість про зниження ціни на газ важливіша, ніж про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму.
"Природно, більшість громадян хочуть конкретних рішень в соціальній і економічній сфері, і за великим рахунком, політичні рішення їх хвилюють менше", - відзначив він.
Політолог також вважає, що ці домовленості не спричинять значного посилення розколу України. "Я не думаю, що якщо вона "розділиться", то цей розділ буде катастрофічним", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас