Україна має намір розрахуватися з Росією за квітневі постачання газу з врахуванням знижки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір розрахуватися з Росією за квітневі постачання газу з врахуванням знижки

Енергетика
332
Україна має намір розрахуватися з Росією за поставлений в квітні природний газ з врахуванням знижки, яка прогнозується сторонами у розмірі 30% від контрактної ціни, що розраховується по формулі (близько 330 доларів/тис. куб. м). Про це на прес-конференції повідомив Президент Віктор Янукович.
"Це конкретний ресурс у вигляді знижки в ціні, яку ми почнемо отримувати вже в квітні", - сказав він.
21 квітня Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і російський "Газпромом" підписали додаткові угоди до контрактів на постачання і транзит газу.
Як повідомив "Газпром", платежі за газ НАК здійснюватиме із знижкою на величину зниження експортного мита при постачаннях газу до України, яка встановлюється урядом Росії.
За прогнозами російського холдингу, знижка складе 100 дол. за 1 тис. куб. м газу, але не більше 30% від ціни газу, і поширюватиметься на об'єми постачань 30 млрд. куб. м в 2010 році, і 40 млрд. куб. м в подальші роки.
Також досягнуто угоди про те, що 80% вартості транзиту газу "Газпром" оплачуватиме до 6 числа наступного місяця, 20% - відповідно до чинного контракту на транзит - до 20 числа наступного місяця.
При цьому сторони не відзначають, що ставка транзиту російського газу через територію України залежить від його вартості, що визначено у формулі, закріпленій у відповідному контракті від 19 січня.
Згідно цій формулі, ставка транзиту залежить від рівня інфляції в Європейському союзі і паливної складової.
У свою чергу, паливна складова залежить від ціни газу на постачання.
Таким чином, при зниженні ціни газу знижується також ставка транзиту.
Як повідомлялося, в першому кварталі ціна газу складала понад 305 доларів за тис. куб. м, в другому ціна прогнозується на рівні 330 доларів/тис. куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас