"Ъ": Бішкек відбив рейдерську атаку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бішкек відбив рейдерську атаку

Казна та Політика
424
Влада Киргизії вчора насилу повернула собі контроль над Бішкеком, відбивши натовпи рейдерів. Жертвами дводенних безладів стали п'ятеро осіб. Примітно, що на пост міністра внутрішніх справ повернувся відставлений напередодні на вимогу міліціонерів Боліт Шерніязов.
Весь вчорашній день жителі киргизької столиці провели в страху, чекаючи другої навали рейдерів. Днем раніше в.о. мера Іса Омуркулов зупинив натовп з двох тисяч озброєних людей лише обіцянкою виділити всім їм земельні ділянки. Але на цьому самозахватники не заспокоїлися і весь вечір громили будинки турок-месхетинців в селі Маївці. У результаті, за даними мінздраву Киргизії, загинули п'ятеро осіб, у тому числі троє з числа нападаючих.
В лікарні міста доставлені десятки поранених. Вночі хуліганів розганяли спецназівці, які нарешті вийшли на роботу. За даними МВС, затримані 130 найбільш активних загарбників, постраждали десять бійців спецназу.
Вчора села Ленінське і Маївка були наповнені міліцією, на вулицях з'явилися бронетранспортери. Проте рано вранці на об'їзній дорозі в передмісті Бішкека знов зібралися близько 200 молодих людей, які вимагали звільнення затриманих соратників і обіцяного Омуркуловим оформлення земельних ділянок.
Правда, цього разу з самозахватниками церемонитися не стали. Міліція швидко розітнула натовп на декілька груп і погнала. Відступаючи під натиском міліціонерів, одна з груп пройшла по краю території найбільшого в Центральній Азії речового ринку "Дордой". На щастя для торговців і відвідувачів, погромів удалося уникнути.
Залишаються сумніви в тому, наскільки сили правопорядку лояльні до тимчасового уряду. Так, вночі міліція виїхала на утихомирення хуліганів лише після повідомлення про відставку глави МВС Болота Шерніязова - варта порядку не могла пробачити того, що саме Шерніязов стояв на чолі демонстрантів Таласа, які дали відсіч міліційному спецназу 6 квітня і які ледь не до смерті побили тодішнього главу МВС Молдомуса Конгантієва. Проте вчора вранці, на здивування співробітників МВС, Боліт Шерніязов знов з'явився в міністерстві і продовжив віддавати накази підлеглим.
Тимчасовий уряд не став коментувати таке швидке повернення відставленого міністра. Керівник апарату глави тимчасового уряду Еділь Байсалов послався на помилку журналістів, що нібито невірно тлумачать рішення про "тимчасове покладання обов'язків міністра на Бакита Алімбекова на період хвороби Болота Шерніязова". "В Болота Шерніязова деякі проблеми із здоров'ям, які загострилися протягом декількох останніх днів через всю цю кризову ситуацію, - заявив він 'Інтерфаксу'. - Ми були стурбовані тим, наскільки він може виконувати свої обов'язки міністра внутрішніх справ. В даний час він вважає, що може продовжувати роботу, але в той же час найближчими днями він проходить медичне обстеження".
За словами джерел, близьких до тимчасового уряду, рішення про повернення Шерніязова було прийняте на нічному засіданні за наполяганням Омурбека Текебаєва. Річ у тім, що Болот Шерніязов є членом очолюваної Текебаєвим партії "Ата-Мекен". Незабаром в Киргизії мають пройти парламентські вибори, а збереження своєї людини на чолі МВС може різко укріпити позиції Текебаєва в боротьбі за владу.
Нерішучість дій Бішкека співрозмовники також пояснюють суперництвом, що почалося серед лідерів тимчасового уряду. Наприклад, всупереч чеканням, наказ наводити лад в столиці так і не отримав куратор силового блоку віце-прем'єр, в.о. міністра оборони Ісмаїл Ісаков, який вже надійно підпорядкував собі армію. Можливо, противники Ісакова побоялися, що в разі успіху операції генерал, якого за маленький зріст і великі амбіції часто називають "киргизьким Наполеоном", надмірно зміцнить свої позиції і зробить серйозну заявку на крісло президента або прем'єра.
Свої послуги нової влади вже запропонував "Ар Наміс", який очолює партію, екс-прем'єр Фелікс Кулов. Вчора цей політик, який до 2007 року грав ключову роль в стані киргизької опозиції, зібрав прес-конференцію. Втім, за словами джерела, близького до тимчасового уряду, користуватися послугами Кулова і Суваналієва нова влада не має наміру.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас