Кабмін задекларував свої витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін задекларував свої витрати

Казна та Політика
467
В Кабінеті міністрів заявили про плани переходу до інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки. Згідно з опублікованою вчора бюджетною декларацією, наступного року має бути знижено податковий тиск на бізнес, спрощено систему адміністрування податків, а кошти від приватизації направлені на інвестиційні проекти і модернізацію виробництва і інфраструктури.
Вчора Кабмін опублікував "Декларацію цілей і завдань бюджету на 2011 рік", на підставі якої буде розроблений проект бюджету. Наступного року в уряді обіцяють рішуче долати наслідки кризи, проводити ефективну податкову політику, перейти до інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки, підвищити рівень зайнятості населення і соціальних стандартів, забезпечити цінову і валютно-курсову стабільність.
Як вже повідомляв Комерсант-Україна, в Кабміні мають намір закласти бюджетний дефіцит на рівні 4,5% від ВВП і понизити фіскальний тиск на бізнес в порівнянні з 2010 роком на 0,4% - до 30,5%. Капітальні витрати держбюджету, у тому числі на підготовку до Євро-2012, в порівнянні з 2009 роком, коли цей показник не перевищував 5% загальних витрат, планується збільшити втричі - до 14%, а обсяг державного боргу обіцяно утримати на економічно безпечному рівні - не вище 40% від ВВП. Ці цифри ще до прийняття декларації назвав прем'єр-міністр Микола Азаров.
Серед бюджетних цілей, вказаних в оприлюдненому документі, - надання держгарантій на рівні не більше 3% від ВВП для реалізації інвестиційних і інноваційних проектів, зокрема розвитку експортного потенціалу. Передбачається, що експорт товарів і послуг, в першу чергу високотехнологічних, страхуватиметься.
Кошти, отримані від приватизації, також прямуватимуть на фінансування витрат на розвиток. Крім того, заплановано капітальні вкладення в будівельну галузь, зокрема в житлове будівництво, аграрний сектор, освоєння родовищ корисних копалин і проекти з підвищення енергоефективності.
Уряд в черговий раз обіцяє перейти на середньострокове планування бюджету, скасувати малоефективні місцеві податки і збори, провести податкову амністію і почати поступовий перехід на єдиний соціальний внесок. Наступного року варто чекати, що бюджет буде сформований на основі Податкового кодексу, в якому будуть передбачені зниження ставки податку на прибуток і ПДВ, непрямі методи, переведення страхового ринку на загальну систему оподаткування, а також обов'язкова для всіх суб'єктів господарювання подача податкової звітності в електронному вигляді.
В 2011 році в уряді мають намір скоротити перелік захищених статей бюджету, залишивши в основному витрати соціального характеру, зокрема на оплату праці працівників бюджетної сфери, забезпечення продуктами харчування, оплату комунальних послуг і енергоносіїв.
Відзначимо, що серед захищених статей бюджету на 2009 рік були також виплата відсотків по держборгу, будівництво житла для військовослужбовців і підготовка до Євро-2012, від яких в уряді тепер мають намір відмовитися.
Соціальна політика в цілому буде направлена на надання допомоги і пільг малозабезпеченим сім'ям, а також компенсацій за професійними ознаками за рахунок коштів підприємств і установ. Варто чекати і збільшення допомоги при народженні дитини. Крім того, наступного року Кабмін планує скоротити частину спецфонду в держбюджеті.
На думку експертів, з року в рік декларації уряду в основному залишаються незмінними. Але проконтролювати, чи врахована в бюджеті та чи інша декларація, практично неможливо. В той же час аналітики підтримують багато ідей Кабміну. За словами директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, кошти від приватизації логічно направляти на проекти розвитку.
На думку економіста Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Молдована, надання держгарантій має бути прозорим і ефективним і допомагати в реалізації інвестиційних проектів, а не погашати поточні витрати, наприклад "Укравтодору" або "Укрзалізниці". "Має бути контроль за проектами, що отримали держгарантії, а підприємствам необхідно проходити міжнародний аудит", - погоджується Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас