НБУ вказує на ріст індексу виробництва базових галузей на 9,5% у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вказує на ріст індексу виробництва базових галузей на 9,5% у березні

Валюта
218
Національний банк відзначає ріст індексу виробництва базових галузей (показник, аналогічний ВВП) на 9,5% у березні.
Про це сказано в повідомленні НБУ.
"У березні відбулося істотне прискорення росту індексу виробництва базових галузей до 9,5% у річному вирахуванні порівняно з 4,1% у лютому", - сказано в повідомленні.
За даними НБУ, найбільший вплив на економічну активність у березні мала зовнішньоекономічна кон'юнктура.
"Так, істотний ріст цін на сталь в основному через подорожчання залізних руд призвів до істотного прискорення зростання металургійного виробництва - з 3% у лютому в річному вирахуванні до 25,8% у березні. Середньодобове виробництво сталі й чавуну вийшло на показники 1 половини 2008 року й дало змогу забезпечити завантаження виробничих потужностей на 73%", - сказано в повідомленні.
Для порівняння, у липні 2008 року завантаження виробничих потужностей у металургії становило 90%, у листопаді 2008 року - 32%.
НБУ зазначає, що нарощування металургійного виробництва, у свою чергу, вплинуло на динаміку супутніх галузей - видобувної промисловості (ріст у березні на 4,1% порівняно з падінням на 2,3% у лютому) і вантажного транспорту (ріст на 12,2% у березні порівняно з ростом на 7,4% у лютому).
У повідомленні також зазначається, що ріст зовнішнього попиту на продукцію машинобудування привів до істотного збільшення обсягів виробництва в цій галузі (до 33,6% у березні з 19,2% у лютому).
Також у березні спостерігалася активізація внутрішнього споживчого попиту, збільшення роздрібного товарообігу, поліпшення ситуації в галузях, орієнтованих на внутрішній ринок (харчова й легка промисловість).
Як повідомляло агентство, у лютому ріст індексу виробництва базових галузей становив 4,1%, у січні - 7,7%.
В 2009 році цей індекс знизився на 20,2%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас