"Контекстні переговори" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Контекстні переговори"

Енергетика
1032
Микола Азаров шукав у Ново-Огарьово газовий компроміс перед зустріччю президентів, пише журналіст Олексій Гривач у свіжому номері російської газети "Час новин".
Доля заснованої на зниженні газової ціни пакетної угоди, про яку президент Росії Дмитро Медвєдєв і президент України Віктор Янукович повинні оголосити сьогодні в Харкові, вчора до пізнього вечора висіла на волосині.
Переговори між головою "Газпрому" Олексієм Міллером і міністром палива і енергетики України Юрієм Бойком у понеділок зайшли в глухий кут. Делегація повернулася до Києва ні з чим, а прем'єр-міністру Миколі Азарову вчора ближче до ночі знов довелося екстрено вилетіти до Москви, для того, щоб в особистій бесіді з Володимиром Путіним вийти на конкретні домовленості (раніше їх зустріч планувалася на четвер).
"Попередня робота міністра палива й енергетики і міністра закордонних справ дозволили підійти до формування наших загальних позицій. Але залишилися деталі, які хотілося б сьогодні погодити остаточно, і завтра у президентів була б можливість підписати такі серйозні угоди", - заявив Азаров перед початком переговорів в Ново-Огарьово.
Володимир Путін теж був обережний: "Ми рухаємося вперед щодо найбільш чутливих для нас питань, що, звичайно, не може не тішити. Упевнений, що сьогоднішній ваш візит буде корисним, ми зможемо поговорити щодо всіх питань, що хвилюють нас, сподіваюся, що вийдемо на якийсь позитив".
В "Газпромі" ситуацію не коментують. Але російський віце-прем'єр Ігор Сечін вдень підтвердив, що домовленості немає. "Зниження ціни і пільги можливі, але ми повинні розуміти, що ми отримаємо від наших українських партнерів, - сказав він, відзначивши, що "на сьогодні йдуть контекстні переговори". Ймовірно, це означає, що від України чекають додаткових поступок.
Раніше Сечін говорив, що російська сторона розраховує на співпрацю у сфері атомної енергетики і гідроенергетики. Вчора він додав до списку питання транзиту нафти через Україну, врегулювати які непросто, оскільки "Укртранснафту" як і раніше контролює менеджмент приватної групи Приват Ігоря Коломойського.
Перед вильотом до Москви Азаров був вкрай емоційний в оцінці ситуації: "Зараз ми ведемо надзвичайно складні переговори з Росією, тому що підписані на десять років контракти кабальні для України. Все залежить виключно від доброї волі Росії". Якщо Москва погодиться на пропозиції, "Київ зуміє переглянути цей контракт", повідомив український прем'єр. "А як не захочуть, то шлях лише один - Стокгольмський суд. Що ми там отримаємо? Нічого", - підсумував він.
В кінці минулого тижня Володимир Путін дав доручення підготувати проект рішень про зниження ціни на газ для України. Але, за інформацією "Часу новин", йшлося про надання одноразової 20-відсоткової знижки протягом 2010 року. Це дозволило б знизити ціну з 330-340 до 260 дол. за тисячу кубометрів і заощадити "Нафтогазу" і українській економіці близько 2-2,1 мільярдів доларів.
Проте детальні переговори в "Газпромі" показали, що українська делегація вимагає більшого. Їй потрібні принципові зміни до механізму ціноутворення (на зразок зниження базової ціни або введення принципу net back від ринку Німеччини), аби гарантувати нижчі газові ціни на довгочасну перспективу.
"Я сподіваюся, що ми переглянемо цей контракт, але це зовсім не означає, що газ буде за 20 або за 50 дол. за тисячу кубометрів, - заявив вчора Азаров і обварився на колишнє керівництво "Нафтогазу України", підставивши мимохідь Володимира Путіна. - Якщо бути відвертим, як розповів прем'єр-міністр Росії, то на чистих аркушах з підписами Олега Дубини (екс-глава НАК) і з печаткою "Нафтогазу" росіяни писали свої вимоги. То хіба це не злочин попередньої влади перед народом України".
Втім, як вже писала "Час новин", все було зовсім не так. Дубина якраз до останнього відмовлявся ставити свій підпис під контрактом на постачання газу, який був запропонований "Газпромом" і погоджений прем'єр-міністрами Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко.
І навіть спочатку самовільно підписав "власний" варіант контракту, чим трохи спровокував гучний міждержавний скандал і новий оберт газової війни. В результаті він змушений був поставити підпис під текстом договору, але на транзитну угоду його вже не вистачило (від "Нафтогазу" другий контракт підписав першим заступник Ігор Діденко).
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас