"Ъ": Нацбанк почав робити ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк почав робити ставки

Кредит&Депозит
5055
Нацбанк планує зменшити вартість рефінансування. Вчора представник регулятора заявив, що ставка рефінансування повинна бути наближена до облікової. Підстави для цього є, оскільки місячна інфляція в найближчі півроку не перевищить 1%.
Згодом можна чекати зниження також кредитних і депозитних ставок, вважають експерти.
Про плани змінити ставки рефінансування вчора заявив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький. "Ми будемо міняти всі ставки з урахуванням багатьох обставин. Нашу відсоткову політику гальмує такий розрив між ставками рефінансування та дисконтною ставкою. Він повинен бути мінімальним, щоб не було такого, що робочі ставки рефінансування становлять 15-17%, а облікова - 10%,- розповів Литвицький.- Ми будемо формувати відсоткові ставки таким чином, щоб вони сприяли виходу з рецесії й поновленню кредитування. Вони повинні бути противоінфляційні". Нагадаємо, у серпні 2009 року НБУ знизив дисконтну ставку з 11% до 10,25%.
За словами Валерія Литвицького, зниження вартості рефінансування відбудеться у випадку збереження місячної інфляції на рівні нижче 1%. За даними Держкомстату, у березні інфляція становила 0,9%, тоді як у січні та лютому - 1,8% і 1,9% відповідно. Експерти вважають, що найближчим часом рівень інфляції не зміниться. "Очікується, що до вересня місячні темпи інфляції будуть низькими, менше 1%. Змінити ситуацію може лише підвищення цін на газ на внутрішньому ринку, що викличе збільшення вартості комунальних послуг. Однак, за нашими оцінками, це відбудеться лише восени, ближче до початку опалювального сезону",- говорить аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.
Останній раз Нацбанк видавав рефінансування в лютому. Вартість кредиту на 1 млн грн склала 15,5%, на 48,7 млн грн - 16,5%. Остання позика овернайт була видана у січні на 3,8 млн грн під 17%. Торік регулятор видавав рефінансування під 16-23,5%, а овернайти - під 18-20%. Банкіри відзначають, що зараз центробанк видає короткочасне рефінансування під 12,5% під заставу ОВДП і під 13% без застави.
Учасники ринку позитивно ставляться до планів регулятора. "Зниження ставок позитивно позначиться на ринку. З'явиться альтернативне джерело коштів. Банку вигідніше отримати кредит від Нацбанку під 10%, ніж брати гроші у фізичних осіб під 25%",- пояснює заступник голови правління банку 'Фінанси і Кредит' Сергій Борисов. За даними НБУ, у березні середня ставка з термінових депозитів для населення становила 20,1%. Втім, не варто очікувати, що це джерело коштів буде дуже популярний. "Різкого припливу коштів у банки не буде, тому що отримання рефінансування обмежене заставами і тимчасовими рамками. Без застав Нацбанк не видає кредити, за винятком овернайтів",- говорить Борисов.
Здешевлення ресурсів Нацбанку згодом відіб'ється на кредитних ставках. "На зниження ставок рефінансування ринок відреагує зменшенням вартості залучення пасивів, що, у свою чергу, призведе до здешевлення активів. Їх вартість буде залежати від ціни ресурсів для банків, які повинні закладати маржу не менше 5%. В результаті кредитні ставки можуть знизитися до 17-20%,- прогнозує голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук.- Підприємці не матимуть можливості реалізувати програми, які неможливо було б здійснити при вартості кредитів 25-30%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас