Поважайте альтернативу! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поважайте альтернативу!

Енергетика
804
Експерти запевняють, що вагомих причин на поступки з боку Росії, окрім як бажання отримати більш стратегічні преференції, вони не бачать. Росіяни, на думку голови правління Альянсу "Нова енергія України" Валерія Боровика, хочуть виторгувати за газ продовження перебування Чорноморського флоту на території України після 2017 року і створення енергетичного консорціуму, який значно збільшить присутність на вітчизняному внутрішньому ринку російського "Газпрому".
Та, допустивши російського оператора до модернізації вітчизняної "газової труби", український бюджет стратегічно може втратити потенціально більший обсяг прибутків, аніж отримає у короткотерміновій перспективі, переконані експерти.
Тому Україні в боротьбі за тактичне вирішення газового питання треба бути вкрай обережною, аби не програти стратегічно, - кажуть експерти. "Не збільшуючи нашу енергетичну залежність і не віддаючи стратегічні позиції, уряд може знизити ціну на імпортований російський газ як мінімум на 100 доларів за тисячу кубометрів, - каже Боровик. - А віддаючи, - наполовину".
Проте є ще один фактор зменшення газової залежності, який поки дещо обділений увагою в Україні. При достатньо високій енергоємності вітчизняного внутрішнього ринку ми, як стверджують експерти, послуговуємось нині вкрай неефективною енергетичною концепцією. Прийнята у 2006 році стратегія енергетичного розвитку України до 2030 року, фактично, поставила основний акцент на розвитку потенціалу атомної енергетики, і майже не передбачала альтернативних видів енергетики.
"Показники, закладені у нашій енергетичній стратегії з альтернативної енергетики, - це рівень розвитку Європи вчорашнього дня", - стверджує Боровик.
Експерти наголошують, що Україні терміново потрібно братися за зміни до енергетичної стратегії. При оперативній та злагодженій роботі органів державної влади, експертів і громадських комітетів можна встигнути змінити стратегічний енергетичний план країни за півроку, переконані вони. І змін, перш за все, потребує та частина, яка стосується перспектив розвитку альтернативних видів енергетики.
Голова Асоціації учасників альтернативних видів палива і енергії України Віталій Давій стверджує, що, якби тільки була воля вищого державного керівництва, то вже сьогодні Україна змогла б економити від одного до півтора мільярда кубометрів природного газу за рахунок енергії біомаси. Потрібно лише перевести котельні комунального господарства на використання відходів деревини, соломи та інших аграрних залишків. Що ж до чинників, які стають перепоною такому нововведенню, фінансові експерт ставить лише на 5-6 місце, називаючи першочерговим відсутність бажання до змін.
"Зробивши лише деякі організаційні перетворення, деякі об’єкти ЖКГ, які сьогодні "плачуть, але все ж продовжують їсти кактус", тобто платити за непосильний їм за ціною природний газ, можуть платити замість 1-1,5 мільйона гривень за опалювальний сезон, 200-300 тисяч гривень", - стверджує Давій. Саме стільки коштів, за підрахунками експерта, потрібно витратити на закупівлю тріски та деревної стружки. Проблем з цими ресурсами, переконаний Доній, не буде. Адже при стагнаційному становищі вітчизняної будівельної галузі, держлісгоспи з задоволенням реалізовуватимуть цей товар "альтернативникам".
Що стосується вартості таких альтернативних енергетичних проектів для українського ЖКГ, то вона, стверджують експерти, є мізерною у порівняні з іншими інфраструктурними реформаціями. До прикладу, тривалість окупності проекту переобладнання однієї котельні, яка обслуговує місто з населенням у 40-50 тисяч чоловік, на використання біомаси, становить 1,5-2 роки.
Не менш цікавими та енергетично ефективними є проекти використання сонячної енергетики. Досить широко вони використовуються вже сьогодні на півдні в Україні: будуються котеджі, готелі та цілі поселення, які живляться енергією сонця. Але поки що всі проекти сонячної "альтернативи" є локальними. Перешкодою для більш масштабного їх застосування є дефіцит земельного ресурсу. Хоча вже незабаром і цю перешкоду вдасться подолати. За інформацією експертів, сьогодні між Україною та Японією ведуться переговори про поставку на наш ринок гнучких фотопластин, які можна буде кріпити на дахи автобусів, поверхню труб різноманітних транспортних трубопроводів, і акумулювати сонячну енергію за рахунок використання цих поверхонь.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас