Міцна гривня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міцна гривня

Валюта
3912
У березні 2010 року український фондовий ринок продемонстрував неймовірне зростання. За місяць індекс ПФТС додав 33%, індекс Української біржі (УБ) - 31% (з початку року - 64,11% і 61,73% відповідно). На фондовому ралі запрацювали й українські інвестфонди.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, середня дохідність відкритих фондів у березні становила 13,07% (з початку року - 23,07%). Схоже, акції - єдиний інвестиційний інструмент, що у березні приніс інвесторам прибуток. Золото, євро, долари в березні дешевшали.
Курс на ревальвацію
У березні іноземна валюта в Україні подешевшала. Середній курс купівлі долара на готівковому ринку знизився з 7,96 UAH/USD до 7,88 UAH/USD (-1%), продажу - з 8,01 UAH/USD до 7,92 UAH/USD (-1,1%). Весь місяць НБУ майже щодня виходив на міжбанк і викуповував надлишки доларової маси. Відповідно до повідомлення регулятора, причина перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом - активне надходження до України іноземної валюти від нерезидентів.
Євровалюта теж впала - на готівковому ринку на 1,98% за місяць. З початку року українці, які зберігали свої заощадження в євро, втратили 8,5% коштів: валюта подешевшала на 1 гривню (готівковий курс знизився з 11,6 UAH/EUR до 10,61 UAH/EUR). Щоправда, євро дешевшає не лише в Україні: винуватцем девальвації став важкий фінансовий стан Греції - країна може оголосити дефолт.
Втім, позбуватися євро аналітики не радять. На думку фахівців Erste Group, у середньотерміновій перспективі можна навіть очікувати ослаблення американського долара до євро, оскільки на тлі стабілізації ситуації в єврозоні стан держбюджету США особливо жалюгідний.
Тануча дохідність
У вересні ставки за гривневими депозитами знизилися майже на 1 п. п. За місяць, за даними Простобанк Консалтинг, дохідність найпопулярніших серед населення вкладів (у гривні терміном на три і шість місяців) знизилася з 18% до 17,27% і 1 8,7% до 18,06% відповідно. Найшвидше знижується дохідність короткочасних депозитів. Найбільше заробити можна на річних вкладах: у середньому 18,7%.
За прогнозами банкірів, ставки за депозитами знижуватимуться протягом усього 2010 року, сягнуть до грудня 9-10% у валюті та 15-15,5% у гривні.
Стабільні хіба що й без того невисокі ставки за золотими депозитами - близько 5%. Втім, чи зможуть інвестори заробити на них за підсумками року, наразі незрозуміло - після того, як торік золото подорожчало більш ніж на 20%, 2010 року ралі на ринку дорогоцінних металів припинилося. У березні, вперше за останній рік, золото за підсумками місяця подешевшало.
Офіційний курс Нацбанку знизився на 1,06%, готівковий - на 1,08%. Щоправда, експерти не очікують істотного падіння цін на золото. А наприкінці березня аналітики Goldman Sachs навіть підвищили свій прогноз вартості золота до $1390 за унцію за підсумками року (зараз золото торгується в середньому по $1100 за унцію). Вони вважають, що зростання цін на золото відновиться в тому випадку, якщо долар знову почне здавати свої позиції - що за нинішніх умов цілком імовірно.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас