Експерти: Банки підштовхують позичальників до дочасного погашення докризових кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банки підштовхують позичальників до дочасного погашення докризових кредитів

Кредит&Депозит
2878
Банкіри почали активніше збирати гроші з позичальників: вони всіма правдами і неправдами намагаються домогтися від фізосіб дочасного погашення кредитів, виданих ще до початку кризи, вважають експерти консалтингової компанії SV Development.
На думку аналітиків компанії, фінансисти підштовхують позичальників до дочасного погашення виданих до кризи дешевих кредитів, з метою вкласти, левову частку зібраних з населення коштів, до кінця 2010 р. в кредитування корпоративного сектора.
Ще півтора-два роки тому виплата фізособами кредиту раніше терміну українськими фінустановами не віталася. Багато хто з них навіть за це штрафували в середньому в розмірі 2-5% суми дочасного погашення, обгрунтовуючи це тим, що для банків дострокове погашення позики - недоотриманий прибуток, відзначають в SV Development.
Як вважають в консалтинговій компанії, до початку 2010 р. у ресурсній базі банків намітився істотний перекіс - терміни дії дешевих (докризових) депозитів минули, і вони залучали ресурси вже під 15-26% річних (залежно від валюти), але раніше видані позики фізособи продовжували гасити за попередніми ставками. В результаті - фінансисти почали докладати максимум зусиль для дочасного повернення наданих до кризи позик.
Зацікавити позичальників дочасним погашенням кредитів намагаються різними способами. Два найпоширеніших - це зниження відсоткові ставки і списання всіх штрафів і пеней. Випробувавши програми лояльності з дочасного погашення на проблемних клієнтах, фінансисти стали пропонувати їх і решті позичальників.
За прогнозами експертів консалтингової компанії SV Development, повернувши видані ще до кризи позики, фінансисти почнуть відразу вкладати виручені кошти, але вже за реальними на сьогодні ставками. Посилаючись на дані банків, аналітики відзначають, що 70-75% коштів до кінця 2010 р. будуть вкладені в кредитування корпоративного сектора, при цьому середня вартість позик у гривні складе 27-30% річних. У той же час, лише 25-30% обсягів дочасного погашення знову вкладуть в роздрібний сектор.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас