ЄС зайнявся проблемою контролю над бюджетним дефіцитом країн регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС зайнявся проблемою контролю над бюджетним дефіцитом країн регіону

Казна та Політика
205
Міністри фінансів Євросоюзу запропонували створити антикризовий фонд, передає РБК Daily.
Домовившись в питанні надання допомоги Греції, Євросоюз зайнявся проблемою контролю над бюджетним дефіцитом інших країн регіону. У Мадриді на зустрічі міністрів фінансів було ухвалено принципове рішення про створення спеціального антикризового механізму для єврозони.
Зустріч в Іспанії затягнулася через занадто пізнє прибуття дев'яти з 27 міністрів, яких затримала хмара попелу ісландського вулкану. Однак дискусії завершилися успіхом.
"Ми домовилися про те, що необхідно створити постійний антикризовий механізм", - заявив за підсумками зустрічі прем'єр-міністр Люксембургу і голова фінансового саміту Жан-Клод Юнкер.
Як конкретно виглядатиме цей механізм, поки неясно. Деталі плану Єврокомісія повинна представити 12 травня. Можливо, буде створений єдиний фонд, який існує для країн, що не входять до єврозони. Фонд, щорічний обсяг якого близько 50 млрд євро, надавав допомогу таким країнам, як Угорщина і Литва.
Юнкер підтримав ще одну важливу міру щодо запобігання криз, запропоновану євро-комісаром з валютних питань Оллі Реном. Останній наполягає на тому, щоб проекти бюджету країн єврозони перед їх поданням до національних парламентах обговорювалися в рамках євро-групи.
Відзначимо, величезний бюджетний дефіцит ряду країн (крім Греції) представляє серйозну загрозу для Євросоюзу. Зараз Іспанія, Португалія, Ірландія, Великобританія і Італія докладають максимум зусиль, щоб зменшити дірки в бюджетах. Так, бюджетний дефіцит Греції складає 12,9%, Великобританії - 11,8%, Ірландії - 11,7%, Іспанії - 11,4%, Португалії - 9,4%, Італії - 5,3% від ВВП.
Нагадаємо, 21 березня ц.р. комісар ЄС з економіки і монетарної політики Оллі Рен зазначив, що в даний час члени ЄС інформують комісію лише тоді, коли бюджети вже прийняті, а це, за його словами, надто пізно. Хибні тенденції, що суперечать нормам пакту стабільності, можуть бути своєчасно розпізнані лише в тому разі, якщо комісія ЄС буде брати участь вже в самому плануванні бюджетів окремих європейських країн, зазначав Рен.
Тоді фінський комісар також піддав критиці бюджетну політику ФРН, пояснивши, що в ній не міститься конкретних планів щодо консолідації фінансів з метою зниження обсягу державної заборгованості після 2010 р.
Раніше, 17 березня Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Євросоюз повинен виключати зі складу єврозони деякі країни, якщо це буде необхідно для запобігання кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас