Глава ЄЦБ не виключає подальшого погіршення положення банків Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄЦБ не виключає подальшого погіршення положення банків Греції

Казна та Політика
226
Ситуація навколо грецьких банків продовжує залишатися складною, не виключено її подальше погіршення, заявив сьогодні глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше. За його словами, в даний час грецька банківська система забезпечена ліквідними активами, наданими ЄЦБ і національними центральними банками, тоді як недавні зміни в правилах використання активів як забезпечення по кредитах усунули ризик того, що банки більше не зможуть скористатися державними облігаціями як забезпечення зобов'язань, передає Reuters. Про це повідомляє РБК.
Тріше також заявив про те, що побоювання гравців фондового ринку нікуди не зникли, не дивлячись на оприлюднену на минулому тижні програму допомоги Греції. "Не дивлячись на обіцянки, що містяться в заявах глав держав і урядів країн зони євро від 25 березня і Єврогрупи від 11 квітня, і рішучість, виражену грецьким урядом, з якою він має намір здійснити оголошені заходи на 2010 р., на фінансових ринках зберігаються побоювання", - сказав він.
Нагадаємо, 10-11 квітня Євросоюз і МВФ домовилися про виділення Греції фінансової допомоги у розмірі 40 млрд євро. Кошти будуть доступні тільки у разі відповідного звернення з боку Афін, якого до цих пір не поступало. Тоді ж були узгоджені і інші питання надання позики. Зокрема, Греції належить у разі отримання кредиту виплачувати по ньому відсоток в розмірі близько 5% річних. Така ставка нижча за середню ринкову величину, проте все ж таки перевищує відсоток, під який зазвичай видає кошти МВФ.
В даний час Греція переживає серйозну боргову кризу. Дефіцит держбюджету країни досяг за підсумками минулого року 12,7% ВВП. Недавно з'явилася неофіційна інформація, що цей показник може бути переглянутий у бік ще більшого збільшення - до 14% від ВВП. Проте вже до кінця поточного року уряд країни повинен скоротити бюджетний дефіцит на 4 процентних пункти, а до кінця 2012 р. цей показник має бути знижений до рівня нижче 3%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас