Другий рівень пенсійної системи може бути запущений з січня 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий рівень пенсійної системи може бути запущений з січня 2012 р.

Казна та Політика
484
Введення в Україні другого рівня накопичувальної пенсійної системи можливе орієнтовно з січня 2012 року, у випадку якщо буде відпрацьована її законодавча модель, вважає голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАЇБ, Київ) Дмитро Леонов.
"При цьому, якщо функціонально модель буде відпрацьована, її треба вводити, не торгуючись за обсяги від прибуткової частини Пенсійного фонду, яка в різних моделях, що розробляються останні роки, передбачала від 2% до 7%", - відзначив він на прес-брифінгу в п'ятницю.
За словами Леонова, дана модель в першу чергу не повинна ущемляти права нинішніх пенсіонерів. Крім того, як вважає голова ради УАІБ, не повинно бути різкого переходу від солідарної до накопичувальної форми: накопичувальну систему слід запроваджувати для тієї категорії громадян, стосовно яких існує можливість отримання накопичувального ефекту.
Відносно розміщення коштів, отриманих к результаті введення другого рівня пенсійної системи, Леонов відзначив, що рішення цього питання, на його думку, більшою мірою залежить не від рівня розвитку фондового ринку, а від забезпечення державою "інвестиційної кишені", яка дозволить ефективно розмістити отримані кошти. "Завдання держави надати альтернативні інструменти, зокрема облігації, захищені від інфляційних ризиків", - пояснив він.
За його словами, змоделювати працездатну систему можна протягом фінансового року, що дозволить на кінець 2011 - початок 2012 року планувати введення другого рівня.
На сьогоднішній день в Україні існує перший рівень системи пенсійного страхування, призначений, перш за все, для бюджетників і робочих, і третій рівень - добровільне недержавне накопичувальне пенсійне страхування, в якому зацікавлені заможні люди. Але і досі відсутній другий рівень - обов'язкове державне накопичувальне пенсійне страхування.
За даними асоціації, на сьогоднішній день вона об'єднує 368 КУА, які управляють активами 1151 інвестфонду і 93 НПФ.
До початку 2010 року загальна вартість активів в управлінні складала 84,34 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас