Спірна компанія бурить сланець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спірна компанія бурить сланець

Фондовий ринок
740
Український бізнесмен Дмитро Фірташ, який торік ініціював судовий розгляд з приводу прав власності на акції угорського енерготрейдера Emfesz, у результаті може зміцнити свої позиції на польському ринку розвідування і видобутку природного газу, у тому числі із сланцевих пластів.
Судові обмеження, які накладені швейцарським судом на майно компанії Emfesz (контролює чверть внутрішнього газового ринку Угорщини), не заважають її польському підрозділу - DPV Service - розширювати присутність на ринку.
За повідомленням британського інформаційно-аналітичного агентства ICIS Heren, DPV Service стала однією з 14 компаній, які торік придбали концесійні права на розробку родовищ сланцевого газу в Польщі, на території Люблінського вугільного басейну, розташованого поблизу українського кордону. В наступному місяці, як очікується, компанії вже почнуть буріння свердловин.
В кінці минулого року польська ділова газета Parkiet також повідомляла, що DPV Service отримала більше десяти концесій на розробку газових родовищ в південній частині Лодзинського і Мазовецького воєводств. Їх загальна територія складає близько 15 тис. кв. км. Спочатку DPV Service запланувала лише попередні дослідження, які дозволять визначити території, де варто було б вести детальніші роботи. Потім фірма має намір виконати свердловини завглибшки від 1,8 до 4 км.
"Компанія підшукуватиме партнерів, готових брати участь у фінансуванні робіт, що стосуються окремих концесій. DPV Service розраховує на співпрацю як з польськими, так і із зарубіжними компаніями", - відзначалося в публікації Parkiet.
Офіційні коментарі з приводу розвитку діяльності DPV Service на газовому ринку Польщі і, зокрема, в області розвідування і видобутку сланцевого газу, "і" отримати не вдалося. Але детальна інформація про актуальні проекти компанії розміщена на офіційному сайті підприємства.
Зокрема, ресурс повідомляє, що з 2002 р. DPV Service веде діяльність, пов'язану із зберіганням небезпечних відходів, - відпрацьованих вод в гірських масах. Також компанія здійснює програму пошуку і розвідування родовищ нафти і природного газу на території Польщі і займається переобладнанням газового родовища "Антонін", розташованого в Остшешувському районі, в підземне газове сховище "Мікстат". "Планована місткість сховища складає 250 млн. куб. м", - повідомляє офіційний сайт DPV Service.
Відзначимо, що частина Люблінського вугільного басейну, де веде розвідку DPV Service, тягнеться і на територію України. У офіційній базі даних корисних копалини, родовища яких підтверджені і оцінені Державною геологічною службою України, інформація про сланцевий газ на даний момент відсутня.
Примітно, що серед керівників DPV Service досі значиться Іштван Гоци, який, будучи директором Emfesz, продав у квітні 2009 р. компанію за $1 швейцарській RosGas AG, яку експерти ринку пов'язують з "Газпромом". Проте в самій монополії офіційно цю інформацію не підтверджують. За даними російської преси, в операції цю компанію представляв бізнесмен Сергій Прокоп’єв і його партнери - деякі Ігор і Олег Путіни. RosGas була зареєстрована в грудні 2008 р. в швейцарському кантоні Цуг. Після зміни власника Emfesz купує газ в німецької E.On.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас