Спекулянти підняли фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулянти підняли фондовий ринок

Фондовий ринок
844
Нестримно зростаючий фондовий ринок знову манить інвесторів можливістю нечуваних заробітків. У надії розбагатіти українці знову потяглися в ПІФи.
В першому кварталі поточного року вітчизняний фондовий ринок демонстрував рекордні результати. У січні-березні індекс ПФТС зріс на 64%, а індекс Української біржі - на 62%. Якщо раніше головною причиною для сплесків позитиву на вітчизняних біржових майданчиках був сприятливий зовнішнє інформаційне тло, то в нинішньому році основним драйвером зростання фондових індексів стали галузеві новини і спекулятивні настрої.
"Високі показники зростання індексів пояснюються в першу чергу глобальною переоцінкою ризиків, пов'язаних з Україною. Нова влада, схоже, встановила сильну і стабільну вертикаль. Це сподобалося інвесторам, і вони перестали побоюватися дефолту України. В результаті ми побачили ралі в українських єврооблігаціях і підвищену увагу закордонних гравців до країни", - констатує старший аналітик КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексій Соболєв.
"Велика частка спекулятивного капіталу на українському фондовому ринку призвела до глибокого його падіння в 2008 році, але стала додатковою стимул-реакцією в сьогоднішньому його зростанні", - доповнив колегу директор ІГА "Універ" Михайло Грицько.
Вагомий внесок в збільшення капіталізації українського фондового ринку також зробили вкладення в цінні папери пересічних громадян. "Інтернет-трейдинг дозволив українцям безпосередньо працювати на ринку акцій. Це викликало приплив ліквідності на біржу і призвело до зростання обсягів операцій і цін на акції українських емітентів", - переконаний директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Сергій Невмержицький.
За словами трейдера інвестиційної компанії "Синком Капітал" Олександра Дмитришина, загальний оберт інтернет-трейдингових операцій на сьогодні склав близько 25-30% від загальної суми торгів на фондовому ринку, а інколи досягав і 40%. З початку 2010 року середній обсяг торгів за місяць на Українській біржі дорівнював майже 1-1,6 млрд. грн., з яких 250-500 млн. грн., - частка інтернет-трейдерів.
Найбільший приріст в першому кварталі 2010 року показали акції гірничо-металургійного сектора. "У цей період сектор ГМК отримав потрійну підтримку: спочатку від придбання активів "ІСД" екс-власником російського "Євразхолдингу", потім - від приходу до влади регіональних еліт, у сфері впливу яких перебуває велика кількість підприємств ГМК, а пізніше - від прогнозів щодо підвищення цін на металургійну сировину. Тоді як ринок в цілому за січень-березень приріс на 48%, акції сектора ГМК приросли в середньому на 112%", - розповів директор аналітичного департаменту ЗАТ "Мегаполіс капітал" Дмитро Монаков. Мали попит і акції машинобудівного сектора ("Луганськтепловоз" показав результат +127%, АвтоКрАЗ - +131%, ХМБЗ "Світло Шахтаря" - +168%) і банків (наприклад акції Укрсоцбанку зросли на 75%).
Нова хвиля оптимізму дала можливість ПІФам відчути себе впевненіше. "Найбільше в першому кварталі заробили інтервальні фонди (+30%). За ними впритул йшла група закритих фондів (+29%). Середня прибутковість у групі відкритих фондів склала 19%, тоді як облігаційні зросли всього на 6%", - розповів Олексій Соболєв. Приваблені ралі на фондовому ринку інвестори знову почали вкладати у фонди.
"Приплив до відкритих та інтервальних фондів, які ми вважаємо реальним індикатором активності вкладників, - фізичних осіб, склав близько 20 млн. грн., відтік - майже 2 млн. Проте рівень довіри інвесторів-фізосіб до управляючих компаній все ще дуже низький", - констатує голова правління ЗАТ "Мегаполіс капітал" Олена Велика. "Приплив нових інвесторів перевищує відтік пайовиків, які вирішили зафіксувати прибуток. Зокрема, з початку поточного року приплив до фондів під управлінням нашої компанії склав до 10 %", - констатує Михайло Грицько.
За прогнозами експертів, подальший розвиток подій на біржовому ринку буде досить оптимістичним. Олексій Соболєв вважає, що в 2010 році фондовий ринок може зрости ще на 40-60%, а можливо, і більше. Динаміка вітчизняних індексів багато в чому залежатиме від загальносвітових тенденцій і стабілізації ситуації в єврозоні. Не менш важливим фактором стане і обсяг іноземних грошей, які заходитимуть як на український фондовий ринок, так і у вигляді прямих інвестицій. Істотний вплив надаватимуть і локальні новини: ситуація в бюджетній сфері, обсяг і напрям реформ, що проводяться в Україні, ставлення нової влади до іноземного капіталу. При благополучному розкладі інвестори ПІФів зможуть розраховувати на непогані заробітки.
"Фонди з активним управлінням покажуть прибутковість близько 50%, з консервативною стратегією ("купив і тримай") - близько 15-20%", - прогнозує генеральний директор Concorde Asset Management Григорій Пелех. Хоча ризики корекції на фондовому ринку все ж залишаються високими.
"Як і раніше, високі темпи безробіття, низька інфляція і значне недозавантаження виробничих потужностей вказують на високі ризики сповільнення в цілому в другому півріччі 2010 року темпів зростання світової економіки (у тому числі економіки США). Викликане цим фактом розчарування може призвести до корекції фондового ринку США вже на початку літа. Це стане причиною корекції і на українському ринку", - вважає Дмитро Монаков.
Тетяна Письменна
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас