Сінгапур зміцнить свою валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сінгапур зміцнить свою валюту

Казна та Політика
340
Економіка Сінгапуру за підсумками січня-березня 2010 р. збільшилася на 32,1% в порівнянні з попереднім кварталом. Стрімке зростання сінгапурської економіки настало відразу після подолання рецесії, адже ще в жовтні-грудні 2009 р. ВВП країни скоротився на 2,8%. Темпи зростання економіки Сінгапуру в першому кварталі значно перевершили прогнози економістів, які вважали, що ВВП країни збільшиться на 18,4%, і виявилися рекордними як мінімум з 1975 р.
В даний час ВВП Сінгапуру складає $182 млрд. В порівнянні з першим кварталом 2009 р. економіка країни в січні-березні збільшилася на 13,1%. При цьому промислове виробництво в Сінгапурі в першому кварталі зросло на 139%.
У зв'язку з швидкими темпами відновлення економіки уряд Сінгапуру підвищив річний прогноз по ВВП країни вже вдруге з початку року. Міністерство торгівлі країни, взявши до уваги прискорення підйому, підвищило прогноз зростання економіки в 2010 р. до 7-9% з колишніх 6,5%, а інфляція - до 2,5-3,5% з колишніх 2-3%.
Основним питанням в економічному порядку денному Сінгапуру стає не стимулювання зростання, а боротьба з інфляцією. Влада країни вирішила стримувати тиск цін за рахунок зміцнення своєї валюти. Центральний банк Сінгапуру (Monetary Authority of Singapоre) вперше за останні 39 років оголосив про зміну своєї курсової політики на користь поступової ревальвації сінгапурського долара з метою зниження інфляційного тиску.
Сінгапурський центробанк повідомив, що підвищить цільовий торгівельний діапазон для пари долар США/сінгапурський долар і прагнутиме до "помірного і поступового підвищення вартості" національної валюти. Цей крок монетарної влади Сінгапуру, які використовують курсову політику як свій основний інструмент, багато учасників ринку розцінили як знаковий, у зв'язку з очікуваним переходом властей низки азіатських країн від монетарного стимулювання зростання до заборони інфляції.
Новини про ревальвацію сінгапурської валюти викликали в середу зростання курсів валют азіатських країн. Зокрема, курс сінгапурського долара піднявся на 1,1% по відношенню до долара США. Курс акцій компаній Сінгапуру також збільшився. Сінгапурський біржовий індекс Straits Times Index, який відображає настрій інвесторів, зріс на 1,1% і вперше з червня 2008 р. досяг 3000 пунктів.
Економісти вважають, що стан економіки Сінгапуру відображає загальну тенденцію економічного відновлення в азіатському регіоні. Сінгапур же першим серед азіатських країн опублікував дані щодо зростання ВВП в першому кварталі. Очікується, що в четвер з'являться дані щодо зростання ВВП Китаю за перші три місяці 2010 р. Аналітики, опитані Bloomberg і Reuters, прогнозують, що ВВП Китаю зросте на 11,5-11,7%, що буде найшвидшим приростом ВВП країни за останні три роки. Як і у випадку з Сінгапуром, від Китаю очікуються кроки по зміцненню курсу юаня для заборони швидкого зростання цін.
Іноземні інвестори сприйняли повідомлення про зростання сінгапурської економіки з натхненням. "Ми побачили підтвердження того, що Сінгапур відмінне місце для бізнесу", - говорить Дональд Джімбел, старший керуючий директор нью-йоркської компанії Carret Asset Management. За словами топ-менеджера, ця компанія має намір поступово збільшити свою присутність на сінгапурській біржі, що дає переваги компаніям, які ведуть бізнес в Китаї.
"Повідомлення про ВВП Сінгапуру починає серію високих економічних показників в Азії за перший квартал", - говорить Роберт Прайер-Уандесфор, економіст британського банку HSBC в Сінгапурі. "Дії сінгапурського центробанку відкривають шлях переоцінки інших валют Азії: корейської вони, малайзійського рингіта і тайваньського долара", - вважає Бернард Йеунг, представник гонконзького відділення National Australia Bank.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас