Заробити на ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробити на ПДВ

Казна та Політика
1072
Уряд готується до випуску облігацій, якими погашатиметься борг держави по невідшкодованому ПДВ. Поки відома лише "довжина" ОВДП і механізм розміщення. Зате вже зрозуміло, що інвестори пристойно зароблять.
Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що термін обігу ПДВ-облігацій складе два-три роки. Процентна ставка по паперах буде визначена в найближчий тиждень, після прийняття бюджету.
Цілком можливо, що буде використаний той же механізм, що і в 2004 р. Тоді були випущені два транші паперів терміном обігу п'ять роки на 1,93 млрд. грн. Ставка фіксувалася у розмірі 120% середньозваженої облікової ставки НБУ. При такому підрахунку, на цей момент прибутковість склала б 12,3%.
Є й інший підхід. Мінфін опублікував проект порядку випуску ПДВ-ОВДП, в якому висловився: "Логічним би було знизити ставки до рівня інфляції + 1%". Інфляція на цей рік планується на рівні 13,1%. Отже, прибутковість могла б скласти 14,1%.
Відомі також експертні оцінки можливої прибутковості паперів. "Залежно від довжини паперу й інших параметрів, уряд може почати торгуватися по прибутковості від 30% до 15% річних. Після того, як все це перекочує на "вторинку", експортери отримають гроші, почнеться компресія. Ставки прийдуть до нинішнього рівня", - відзначив керуючий директор КУА "Драгон Ессет Менеджмент" Дмитро Ісупов.
На його думку, має величезне значення, чи будуть папери амортизаційними. По паперах 2004 р. щороку уряд гасив 20% номінальної вартості. Це робило їх дуже привабливими. Також цілком імовірно, що ПДВ-ОВДП випускатимуться не одним траншем, а декількома. Уряду напевно захочеться розподілити погашення боргів у часі.
Оголошений термін обігу два-три роки пішов врозріз з чеканнями ринку. Зокрема, Ісупов передбачав, що довжина складе мінімум п'ять років. "Уряду, звісно, вигідно випустити якомога довше. В цьому випадку треба розраховувати, що їх куплять переважно нерезиденти. Короткі папери матимуть великий попит в наших банків, в яких є переважно короткий ресурс, і в нерезидентів. Тоді прибутковості будуть менше", - підкреслив Ісупов.
Основним питанням залишається обсяг випуску. За даними Адміністрації президента, ПДВ з початку року збільшився на 6,6 млрд. грн., і на початок квітня склав 28,4 млрд. грн. З цієї суми термін відшкодування закінчився по зобов'язаннях на 8,6 млрд. грн. Зокрема, за словами міністра промислової політики Дмитра Колесникова, заборгованість перед металургами склала понад 5,5 млрд. грн., перед хіміками - 1,2 млрд. грн.
Проте виплачуватися будуть явно не всі 28,4 млрд. грн. У березні уряд заявив, що приблизно 10 млрд. грн. - "липа". Тому Кабмін дав розпорядження провести тотальну ревізію заборгованості, щоб відсіяти фіктивні заявки. Ці дані підтвердив Андрій Клюєв. "Зараз проводиться перевірка підприємств. Після завершення перевірки ми чітко визначимо, на яку суму будуть випущені ПДВ-ОВДП", - сказав він вчора.
Вчора ДПАУ відзвітувала про зусилля податкової міліції по виявленню "липи". З початку 2010 р. виявлено 581 факт незаконного відшкодування ПДВ на 1,5 млрд. грн. Зусилля поки що явно недостатні, враховуючи озвучену цифру 10 млрд. грн. Лише те, що буде визнане чистим, буде оформлено шляхом випуску ПДВ-ОВДП.
Появи ПДВ-ОВДП з нетерпінням чекають на ринку. На це є дві причини. Перша - прибутковість держборгу може злетіти до 20% і вище. Друга - банки, як і в 2004 р., зароблять надприбуток. Якщо обсяг випуску ПДВ-ОВДП складе 20 млрд. грн., це буде фактично дорівнювати поточному обсягу ринку держоблігацій. За даними НБУ, з 102,4 млрд. грн. в портфелях банків, нерезидентів і інших інвесторів перебувають лише папери на 30,8 млрд. грн. А якщо відняти портфелі держбанків, то і всі 20 млрд. грн.
"Поява на ринку протягом короткого тимчасового проміжку аналогічного обсягу боргу призведе до різкого зростання ставок. Виходячи із заяв Мінфіну, розміщення планується завершити до кінця червня. В результаті щомісячно на ринок буде надходити ПДВ-облігацій на 6-7 млрд. грн. Абсорбувати такий обсяг нового боргу ринок зможе лише при ставках, що перевищують 20%. У результаті прибутковість ОВДП в короткостроковій перспективі знову може перевищити 18-20%", - відзначив аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Це стало б золотим шансом для тих, хто ще не встиг купити собі ОВДП. Нагадаємо, за останні півтора місяці Мінфін збив ставки розміщення по них з 22-23% до 13-15% річних.
Ще одним джерелом доходів може стати скупка ПДВ-ОВДП з великим дисконтом. У 2004 р. підприємства, яким були дуже потрібні гроші, погоджувалися на величезні знижки. Ходили чутки, що дисконт досягав 40-50%. У 2010 р. на тлі грошового голоду знижки можуть починатися від 20-25%
"Операції з великим дисконтом були у невеликих експортерів. Вони можливі і зараз, але не стануть правилом. Це питання наявності обігового капіталу, ціни банківського фінансування і прибутковості бізнесу. Можливо, продати ОВДП і вкласти в справу вигідно, ніж брати кредити. Але я не думаю, що ММК ім. Ілліча або "Криворіжсталь" будуть продавати свої облігації. Навряд чи великі компанії продаватимуть з дисконтом більше 20-25%", - вважає Ісупов. Він підкреслив, що в теорії можна отримати і кредит під заставу ПДВ-облігацій. Але банки такі операції не люблять.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас